Nyheter

Europarådet skal granske norsk barnevern

Naustdal-saken får etterspill. – Det er ikke slik at menneskerettighetene blir brutt i andreland, men aldri i Norge, sier Ingjerd Schou (H).

Europarådet skal granske om norsk barnevern bryter menneskerettighetene etter den mye omtalte barnevernssaken i Naustdal.

– Norge har som alle andre land godt av å bli kikket i kortene om vi etterlever menneskerettighetene, sier Ingjerd Schou (H) til NRK.

LES MER: Skal ha klapset barna i fem år

Tiltalt for vold mot barna

Schou er leder i den norske delegasjonen i Europarådet og presiserer at hun uttaler seg om barnevernet generelt, ikke om Naustdal-saken spesielt.

Barnevernet tok i fjor høst fem barn fra et norsk-rumensk foreldrepar i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. I sommer fikk foreldrene barna tilbake, men i august tok politiet ut tiltale mot paret. Foreldrene er tiltalt for brudd på straffelovens paragrafer 291 og 282. Strafferammen er seks år.

– Det er tatt ut tiltale mot min klient for oppdragervold. Hun har erkjent delvis straffskyld og har hele veien erkjent å ha gitt barna lette klaps i oppdragelsen, uttalte morens forsvarer, advokat Ingrid Breistein, til NTB.

KOMMENTAR: Demonstrantene tror de hjelper innvandrerbarn ved å advare mot barnevernet. De kunne ikke tatt mer feil, skriver Trygve W. Jordheim

Tar ett til to år

Rapporten fra Europarådet kan ventes om ett til to år.

– Stort sett er det mye bra i Norge, men det er ikke slik at menneskerettighetene blir brutt i andreland, men aldri i Norge, sier Schou.

Naustdal-saken har skapt stort engasjement og sterke reaksjoner, og i flere land – både i Europa og i Nord-Amerika – har det vært store protester mot det norske barnevernet. Naustdal-familien er pinsevenner, og flere av støttespillerne har hevdet at barnevernet grep inn for å hindre foreldrene i å gå barna en kristen oppdragelse. Barnevernet har avvist disse påstandnene.

LES MER: Massiv utenlandsk støtte etter påstander om trosforfølgelse

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter