Nyheter

Etterspør økt innsats mot hatkrim

Politidirektoratet kritiserer Likestillings- og diskrimineringsombudet for å være for ivrig i kampen mot hatkrim. Riksadvokaten ber politiet sette hatkrim høyt på prioriteringslisten.

– Vi opplever at Politidirektoratet trenerer arbeidet med hatkrim, sier Ervin Kohn, nestleder i Antirasistisk Senter, til Vårt Land.

Økningen i anmeldte hatkrimsaker til politiet er mer enn doblet på fire år, opp fra 216 saker i 2012 til 466 saker i 2016, viser Politidirektoratets (POD) siste rapport, Hatkriminalitet Anmeldelser 2016.

Hatkriminalitet er straffbare handlinger som helt eller delvis er motivert av hat eller negative holdninger på grunn av etnisitet, religion, livssyn, homofil orientering, eller nedsatt funksjonsevne.

«Økningen i antallet anmeldelser de to siste årene vurderes som positiv, da det anses å ha sammenheng med at flere saker avdekkes og blir registrert», skriver POD i rapporten, og erkjenner at det er «fortsatt behov for økt oppmerksomhet mot dette kriminalitetsområdet og politiet har en viktig rolle i å bidra til avdekking og registrering av hatmotiv.»

LES MER Kan for lite om hatkrim

Kunnskap

Det er Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) helt enig i. Men Politidirektoratet mener det statlige ombudet er på ville veier, viser en brevveksling mellom politimestrene, politiets øverste ledelse og LDO.

I et brev til alle landets politimestre viser likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til et møte om hatkriminalitet mellom LDO, direktoratet og Riksadvokaten, som er den øverste påtalemakten.

– Det er vår forståelse at det i alle politidistriktene skal være to personer som har særlig ansvar for området hatkriminalitet. En av disse skal ha ansvar for påtale, og en skal ha særlig ansvar for det politifaglige. Dette er ment å sikre kunnskap og kompetanse om hatkriminalitet i alle politidistriktene, skriver Bjurstrøm, og viser til Riksadvokatens prioriteringskrav for 2017:

«Vold og overgrep som rammer personer på grunn av deres hudfarge, nasjonalitet, etnisitet, religion, livssyn, homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne, såkalt hatkriminalitet, skal vies særskilt oppmerksomhet.»

Likestillings- og diskrimineringsombudet følger også opp Regjeringens strategi mot hatefulle ytringer 2016-2020. Her understrekes at Solberg-regjeringen ønsker at hatefulle ytringer og hatkriminalitet prioriteres i alle politidistrikter, og at politimestrene må sørge for at hatkriminalitet far nødvendig oppfølging.

Korrigerer

Hanne Bjurstrøm ber i brevet til politimestrene om få tilsendt «svar med navn på de fagansvarlige for området hatkriminalitet i ditt politidistrikt».

Men det kom aldri noen brev med navn til LDO. Politidirektoratet grep inn og stoppet innsamlingen:

– Politidirektoratet finner grunn til å korrigere LDOs forståelse av organisering av arbeidet med etterforskning av hatkriminalitet i politidistriktene, skriver avdelingsdirektør Kristin Kvigne i et brev til LDO.

Hun slår fast at det slett ikke legges opp til «at det skal være en egen fagansvarlig spesifikt for dette området (hatkriminalitet, red.anm.) i hvert distrikt, men at det skal være en mangfoldskontakt plassert i distriktenes enhet for forebygging».

Selvråderett

POD-toppen minner om at Politi-Norge nå er organisert i 12 distrikter, og at politimestrene har stor selvråderett:

– Det er opp til det enkelte politidistrikt å organisere arbeidet med etterforskning og påtale av blant annet hatkriminalitet, herunder sørge for tilstrekkelig kapasitet og kompetanse internt i det enkelte politidistrikt. Hvorvidt det utpekes særskilte etterforskere og påtalejurister som har ansvar for hatkrimsaker, vil derfor kunne variere mellom politidistriktene, skriver Kvigne.

Avdelingsdirektøren i Politidirektoratet mener denne organiseringen ivaretar Riksadvokatens målprioriteringer, og forsikrer LDO om at arbeidet med hatkrim vil være «høyt prioritert av politiet».

LES MER Sterk vekst i hatkrim mot kristne

Ansvar

Den opplevelsen deler ikke Antirasistisk Senter:

– Vi opplever at Politidirektoratet ikke ønsker egne politifolk med særskilt ansvar for hatkrim i politidistriktene, sier nestleder Kohn.

Han ønsker som LDO at det i hvert av de 12 distriktene skal være en med ansvar det politifaglige, og en med ansvar for påtale. Kohn etterspør også en løsning der hatkrimgruppa i Oslo politidistrikt får et nasjonalt ansvar.

Forskjeller

I mål- og prioriteringsrundskrivet til politiet og statsadvokatene for 2018 sier Riksadvokaten at kampen mot hatkrim er blant de seks viktigste sakstypene, og skal «vies særskilt oppmerksomhet».

I PODs egen rapport, Hatkriminalitet, Anmeldelser 2016, som ble lagt fram i oktober i fjor erkjenner politiets øverste ledelse at etaten har en vei å gå når det kommer til hatkrim: «Selv om det i 2016 ble gjennomført et kompetansehevende tiltak, er det forskjeller i politidistriktenes kompetanse om fenomenet.»

PODs mål er at «den enkelte polititjenesteperson over hele landet er i stand til å gjenkjenne hatkriminalitet og bidrar til at den utsatte får god og riktig oppfølging». Antirasistisk Senter mener Oslo gjør en god jobb, men etterlyser en økt innsats mot hatkrim i de 11 andre distriktene.

POD hadde ikke anledning til å kommentere saken onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter