Nyheter

Etterlyser resten av Syria-barna: - Regjeringen gjør ingenting

Det ble stille etter at fem foreldreløse barn av IS-foreldre ble hentet til Norge. Hvor blir det av de andre barna og deres mødre? spør Irene Wenaas Holte.

– Regjeringen gjør, så vidt jeg kan forstå, ingenting. Nå er det veldig viktig at man får hjem alle sammen, sier Irene Wenaas Holte, den tidligere presten og generalsekretæren i KFUK-KFUM.

I mai var kirkesenioren en av initiativtakerne til et opprop som ba regjeringen handle for å hente hjem barn og deres norske foreldre fra leirer. 3. juni hentet norske myndigheter ut fem foreldreløse barn av norske foreldre fra al-Hol-leiren som ligger nord-øst i Syria. Siden da har ingen flere kommet.

Ansvar

Land må ta ansvar for sine statsborgere og hente hjem familiemedlemmer av IS-krigere, slår FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, fast.

Over 11.000 kvinner og barn fra de tidligere IS-kontrollerte områdene holdes nå innesperret i al-Hol-leiren nord i Syria, under forhold Bachelet beskriver som umenneskelige.

Hun advarer på det sterkeste mot å ta statsborgerskapet fra dem som har oppholdt seg i IS-kontrollerte områder, eller nekte barn som er født av fremmedkrigere foreldrenes statsborgerskap.

– Å gjøre barn som alt har lidd mye, statsløse, er uansvarlig og grusomt, legger hun til.

I en hemmelig operasjon hentet Australia åtte foreldreløse barn av IS-krigere i helgen.

– Minst 50 andre australske barn og kvinner befinner seg fremdeles i leirer nord i Syria, deriblant mange som er syke eller såret, sier leder Paul Ronalds i Redd Barna i Australia.

LES OGSÅ: Eks-utenriksminister: Vi kan finne norske IS-barn

Uenige regjeringspartier

– Norske myndigheter har vist at det er fullt mulig å hente barn hjem. Kurdiske myndigheter ber jo innstendig land om å hente hjem alle sine. De har ikke penger til å holde dem der. Jeg tenker at når norske myndigheter har brukt millioner av kroner til å hente hjem Joshua French, må de kunne hente barna og mødrene, sier Wenaas Holte.

Regjeringen i Norge er splittet i spørsmålet om barna med IS-foreldre. Venstre vil hente hjem alle barna, mens KrF vil hente hjem mødrene også. Frp vil ikke at Norge henter hjem IS-krigere og deres kvinner.

Høyre og statsminister Erna Solberg sa først at de ikke vil hente noen, men sa senere at de vil hente hjem foreldreløse.

Støtte fra politikere

Une Bastholm, nasjonal talsperson for MDG, vil ha hjem alle de norske statsborgerne i al-Hol-leiren, også mødrene. Hun reagerer på det hun mener det blir fokusert ensidig på å få hjem barna i leiren som er foreldreløse.

– Det er ingen menneskerettslige eller barnefaglige vurderinger som sier at hvis barn har foreldre i livet, så har ikke barn rettigheter, sier Bastholm.

LES OGSÅ: Asylbarn må få anke til FN

Potensielle bomber

Bastholm er bekymret for den sikkerhetspolitiske vurderingen av ikke å hente hjem alle barna.

– Regjeringen sier stadig at det er sikkerhetsaspekter knyttet til å hente mor hjem til Norge, men det er jo også sterke sikkerhetshensyn for å hente hjem barna. Å vokse opp i et radikalisert miljø utenfor storsamfunnet med dårlige sanitære forhold, dårlig helsetilbud og ingen psykososial oppfølging, øker sannsynligheten for at barna får holdninger som er farlige for verdenssamfunnet, sier Bastholm.

Ingeborg Wenaas Holte er enig i at sikkerhet burde telle i vurderingen av om barna skal hentes:

– Barn kan bli potensielle bomber når de blir gamle nok til å lese om hva norske myndigheter ikke gjorde for dem mens de led. Du lurer nesten på om de blir ønsket døde for at man slipper å gjøre noe med dem, sier Irene Wenaas Holte.

LES OGSÅ: Kabul kalles 'Selvmordshovedstaden'

Hva med rettsstaten?

Wenaas Holte presiserer at selv om mødrene kommer hjem, så må de stilles for retten.

– Vi har et lovverk de kan dømmes etter. Det blir nesten patetisk når justisministeren drar av gårde til utlandet fordi han skal lage en egen straffedomstol. Dette er jo først og fremst for stater som har lovverk som ikke fungerer. Det har vi, slår Wenaas Holte fast.

Garanterer ikke flere returer

Nordmenn som ikke har fulgt UDs reiseråd, men likevel dratt til Syria eller Irak, kan ikke regne med å få hjelp fra norske myndigheter, ifølge statssekretær Marianne Hagen (H).

Hagen beskriver sikkerhetssituasjonen i Irak og Syria som «svært alvorlig og uoversiktlig», og sier UD har svært begrensede midler til å gi bistand til de som befinner seg der.

Foreldreløshet avgjør

At fem foreldreløse ble hentet til Norge 3. juni er i tråd med norske myndigheters prioriteringer, ifølge Hagen:

– Saker der barn er involvert er særlig utfordrende. Dette gjelder spesielt der barna er foreldreløse og befinner seg i en sårbar situasjon uten sine hovedomsorgspersoner.

---

Syria-barna

  • De såkalte Syria-barna er barn av IS-krigere eller andre personer tilsluttet IS.
  • PST har anslått at det befinner seg omtrentlig 40 norske barn i al-Hol-leiren i Syria. Fem av dem er nå hentet ut. Barnas foreldre er døde.
  • Norge hentet ut fem barn for rundt to uker siden.
  • Ifølge UNICEF er det rundt 29.000 barn av IS-krigere i Syria og Irak. Omtrent 20.000 av dem er irakiske, mens de andre er barn av fremmedkrigere fra nærmere 50 land, mange europeiske.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter