Nyheter

Etterlyser kristne bistandsorganisasjoner

Norad setter søkelys på LHBT-rettigheter under årets pride, men savner mer engasjement fra kristne bistandsorganisasjoner. Kirkens Nødhjelp mener det er mer effektivt å jobbe med LHBT-problematikk i det stille.

For første gang markerer Norad pride. På et frokostmøte i dag møter de foreningen Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri), der tema er rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) i det globale sør.

I den sammenheng har Fri spurt norske bistandsorganisasjoner om hva de gjør for LHBT-rettigheter. 13 organisasjoner har svart, mens åtte har unnlatt å svare.

Til tross for gjentatte henvendelser fra Fri, har flere av de store kristne bistandsorganisasjonene ikke besvart undersøkelsen.

Synlighet viktig

– Undersøkelsen vi har gjort kan tyde på at det er mange organisasjoner som ikke jobber så aktivt med dette temaet, sier direktør i Norad, Jon Lomøy.

Lomøy har lang fartstid i norsk diplomati og internasjonal bistandsarbeid. Han understreker at LHBT-personer er en viktig gruppe å huske på i utviklingsarbeidet.

Han forstår at det kan være utfordrende for kristne bistandsorganisasjoner å jobbe med LHBT-tematikk, ettersom de samarbeider med partnere som kan være negative til homofili.

– Kristne organisasjoner er spesielt viktige. De kjenner godt til hvordan holdninger til LHBT-personer blant kristne har endret seg her hjemme i Norge. Derfor kan de også formidle en troverdig historie om LHBT-problematikk.

Han legger også til at kristne bistandsorganisasjoner har et teologisk felleskap med partnerorganisasjonene, som sekulære bistandsorganisasjoner ikke har.

– Å jobbe med religiøse grupper er svært viktig, det har vi sett i likestillingsarbeid, og det ser vi på LHBT også, sier Norad direktør Lomøy.

Stigma

Vi har per i dag ingen LHBT-prosjekter, men de er så absolutt en del av våre plan- og strategidokumenter, sier seniorrådgiver Haldis Kårstad i Kirkens Nødhjelp (KN).

Hun forteller at KN fram til 2015 jobbet sammen med Norges Kristne Råd med prosjektet «One Body».

– I det prosjektet jobbet vi i mange år med HIV og AIDS, og fokuset var å overkomme stigma og diskriminering. Her var LHBT-personers rettigheter til helse svært viktig.

Jobber «undercover»

I 70 land er det forbudt å være homofil. I enda flere land er det ikke sosialt akseptert.

– Det gjør at det mange steder er utfordrende å jobbe med LHBT-rettigheter eksplisitt, forteller Kårstad.

Ofte ønsker Kirkens Nødhjelp å jobbe med LHBT-problematikk i det stille. Seniorrådgiveren sier at noe av den viktigste er å endre religiøse lederes holdninger til LHBT-tematikk.

– Når vi blir utfordret på dette pleier jeg å si at vi må jobbe sammen om verdiavklaringer. Det er ofte en vanskelig oppgave som tar tid. Imidlertid er det viktig at de ikke snur i døren før vi får jobbet med dem. Vi prøvde en gang å snakke om homofiles rettighetermed religiøse lederne i Malawi, og det var ingen suksess, sier Kårstad.

Hun er helt klar på at det ikke er noe i det kristne verdifundamentet til organisasjonen som gjør at de ikke kan jobbe med LHBT. Det viser også styrevedtaket de gjorde i 2014 om LHBT og deres rettigheter.

Ikke LHBT

Både Normisjon, KFUK-KFUM og Misjonsalliansen sier til Vårt Land at de ikke har egne tiltak knyttet til LHBT-personer.

– Vi har ingen programmer som er rettet mot den gruppen spesifikt, sier generalsekretær Andreas Andersen i Misjonsalliansen.

Han sier at de jobber med utviklingsarbeid gjennom partnere de støtter, og at ingen av de jobber med LHBT-tematikk spesifikt.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter