Nyheter

Etterlyser debatt om trakassering av menn

Seksuell trakassering av kvinner har dominert nyhetsbildet. Nå advarer leder i ressurssenter for menn: – Vi har fått flere henvendelser fra menn som har opplevd seksuell trakassering. De blir ikke hørt.

Bilde 1 av 2

Me too-kampanjen har de siste månedene satt søkelys på seksuell trakassering på arbeidsplassen. I all hovedsak har mediene fortalt om kvinner som har blitt trakassert av menn. Flere menn har måttet slutte i jobbene sine som følge av kampanjen.

Men nå advarer daglig leder i Reform – ressurssenter for menn, Are Saastad, mot det ensidige fokuset på kvinner som ofre for trakassering og overgrep:

- Så langt i Me too-kampanjen har det nesten utelukkende vært fokus på menn som overgripere. Men i kjølvannet av kampanjen har vi fått flere henvendelser fra menn som har opplevd seksuell trakassering. Dette viser at «Me too» også er en ventil for menn til å melde i fra om trakassering, sier han.

LES OGSÅ: Vibeke Løkkeberg: – Pressen beskytter overgripere

Mangler språk

En rapport utført av ressurssenteret tidligere i år anslo at 10 prosent av norske gutter og menn har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Saastad mener at den kulturelle oppfatningen av at menn er «det sterke kjønn», gjør det vanskelig for menn som er utsatt for seksuell trakassering å få aksept og forståelse fra samfunnet.

- Menn mangler i stor grad et språk for å sette ord på hva de opplever når de blir utsatt for overgrep og vold. Menn som er overgrepsutsatte har så langt ikke vært en del av den offentlige diskursen, sier han.

Media gjør ikke jobben sin

Saastad er positiv til Me too-kampanjen, og understreker at kvinners likestillingsutfordringer fortsatt er åpenbare i Norge, ikke minst når det gjelder seksuell trakassering.

- Men menn som utsettes for de samme mekanismene kan ha det ekstra vanskelig. Det oppfattes som mer tabu for menn å stå frem om overgrep, enn det gjør for kvinner. Kvinner har ikke den samme prestisjemessige fallhøyden, sier han.

Han peker på at det i USA har vært noe fokus på trakassering av menn i Me too-kampanjen, som i skandalene rundt skuespilleren Kevin Spacey. Men han er kritisk til at flere norske undersøkelser om seksuell trakassering og overgrep utelater menn.

- NRK gjorde nylig en undersøkelse om seksuell trakassering blant stortingsrepresentanter. De spurte bare kvinnene. Men all erfaring tilsier at også mannlige politikere blir utsatt for trakassering og seksuelle overgrep, fordi de operer i rom med stor makt – og åpenbart også stor maktubalanse. Media gjør ikke jobben sin når de ikke en gang lytter til menns erfaringer, sier han.

I me too-kampanjen har maktperspektivet vært sentralt for å forstå trakassering på arbeidsplassen. Saastad mener et maktperspektiv er viktig å ha med når en skal undersøke overgrep mot menn.

- Menn er «det ekstreme kjønn». Vi befinner oss i topposisjonene, men også i bunnen av samfunnet. Menn er på toppen i akademia og næringsliv, men topper samtidig de dårlige statistikkene som selvmord og fengslede, sier han.

LES OGSÅ: Kommentar: Magre tider for gamle griser

Maskulint selvbilde

Det er ikke bare i det offentlige rom at menn kan bli utsatt for overgrep.

17 prosent av menn og 17 prosent av kvinner oppga i en omfangsundersøkelse utført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKTVS) i 2014, at de har vært utsatt for en eller annen form for vold fra nåværende eller tidligere partnere.

To prosent av norske menn rapporterte at de har vært utsatt for alvorlig vold av sin partner.

Forsker ved NKVTS, Monika Grønli Rosten, holder på med et forskningsprosjekt der hun har samtaler med menn som har opplevd partnervold.

Hun er overrasket over hvor sterkt det maskuline selvbildet i Norge er, knyttet til det å skulle tåle å bli utsatt for vold. Det er mer tillatt for kvinner å være svake og utsatte.

– Menn er mindre utsatt for seksuell vold enn kvinner. For de mennene som blir utsatt for det er det kanskje vanskeligere å stå frem. Menn føler seg kanskje mer alene, sier hun.

Kvinner som hater menn

Virksomhetsleder ved Blå Kors Krise- og incestsenter, Marie Linden, mener det har tatt lang tid før det ble et fokus på at menn utsettes for vold og overgrep i parforhold.

- Da vold og seksuelle overgrep kom på dagsorden var det først kvinner det ble snakket om. Det tok mange år før menn ble nevnt i denne sammenhengen, sier hun.

Linden forteller at de fleste mennene som oppsøker krisesenteret har blitt utsatt for vold fra en kvinnelig partner.

Ifølge tall fra barne-, ungdoms- og familiedirektoratet henvender menn seg som regel til krisesentrene på grunn av psykisk vold. Linden bekrefter at det er tilfelle også ved Krise- og incestsenteret.

- Psykisk vold kan være ganske omfattende. Det handler om ulike former for vold som ikke er fysisk eller materiell. Den som utsettes for den psykiske volden føler seg liten og verdiløs, redd og trist, sier hun.

Også Saastad i reform ressurssenter for menn bekrefter at det ikke er fysikken som avgjør om man er et potensielt offer for vold:

- Vi har møtt store, kraftige menn som er gift med små kvinner, men som har blitt utsatt for alvorlig vold i mange år, forteller han og legger til:

- Impulsen til å begå et overgrep sitter ikke i muskelen, men i hjernen.

LES OGSÅ: – TV-modell forsterker kjønnskiller

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter