Nyheter

Etterlyser arbeidskultur-regler mot trakassering

En kose- og klemmekultur i Den norske kirke gjør det nødvendig med etiske retningslinjer for kultur og holdninger, mener KA-direktør Frank Grimstad. Han får full støtte.

– Kose- og klemmekulturen i kirken har gode sider, men #metoo avdekker at vi trenger å snakke om den, sier Frank Grimstad.

Det han kaller «nærhetskulturen» i kirken, der «godt voksne» ansatte for eksempel legger
armen rundt yngre ansatte, er en av grunnene til at man bør vurdere etiske retningslinjer for kultur og holdninger i kirken, mener direktøren i KA arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Stabsamtaler

«#metoo har gjort noe med oss», skrev Grimstad i et blogginnlegg før jul. Kirken har rutiner for å håndtere overgrep og målsetninger om nulltoleranse, men høsten har vist oss at det ikke er nok, skriver han.

– Hvorfor trengs det retningslinjer for kultur og holdninger?

– De siste 20-30 årene har vi blant annet fått retningslinjer for forholdet mellom ledere og konfirmanter, og nå gir #metoo større oppmerksomhet rundt seksuell trakassering. Det kommer til å bli en samtale om dette i staber og blant ansatte. Vi som er ansvarlige for å lære opp ledere kan presse på og få det på dagsorden, sier Frank Grimstad.

Han har ingen planer om å lage plakater som skal henges opp overalt. Dette må tas opp i lokale staber, mener han.

Drøfter gjerne.

KA-direktøren kjenner ikke til om det i arbeidslivet utenfor kirken eksisterer retningslinjer som han foreslår, men han vil tro at flere nå tenker i de samme baner som ham.

– Alt som kan være med på å bidra til god kultur mellom medarbeidere i kirken er viktig å drøfte, og jeg er gjerne med på det, sier Jens-Petter Johnsen, direktør i Kirkerådet, uten å ta stilling til Grimstads konkrete forslag.

Over nyttår skal KA undersøke hvor mange tilfeller av seksuelle krenkelser som er innrapportert
til kirkelige virksomheter. Fra årene 2014 og 2015 ble fem tilfeller registrert: To kirkelige ansatte og tre frivillige. Ingen av dem har verv eller stillinger i kirken lenger.

LES OGSÅ:

Vil ha kirkelig #metoo-aksjon

Varslet om trakassering i KrFU

Kirkekvinner sier: Nok nå!

Overgrepsdømt får ikke ny sjanse

Jevnlige møter

Likestillings- og diskriminerings­ombudet (LDO) er «svært positiv» til Grimstads forslag. Internasjonale selskap har ofte etiske retningslinjer i form av code of conduct, men ifølge Åsulv Solstad, nestleder i LDO, er det mange arbeidsplasser som ikke har dette på plass.

– Retningslinjer har ingen
nytte om de bare blir på et papir. Hver arbeidsplass bør ha jevnlige møter der man snakker om dette, sier Solstad.

Der bør man ta opp konkrete situasjoner, for eksempel hvordan kvinner opplever det om en mann tar dem på rumpa, eller hvordan man snakker til hverandre.

– LDO vil gjerne bidra om Den norske kirke trenger innspill til kultur-retningslinjer. Hele
#metoo-debatten viser at vi må gire opp og få gode retningslinjer på plass på norske arbeidsplasser, sier Solstad.

Lederkvinner

– Å ha regler som hindrer uønsket atferd er en god ting. Det er bedre å ha regler på plass i forkant enn å lage dem i etterkant, sier Anne Dalen, som er sokneprest i Strømmen
menighet og leder Samarbeidsråd for overgrepsproblematikk i Den norske kirke.

– Hvordan kan man få til det som Grimstad mener er «det
viktigste nå» at kvinner tør å snakke om trakassering og overgrep i kirken?

– Bispemøtet er nå likestilt med den nye biskopen, Kari
Veiteberg, og KA får ny direktør i Marit Halvorsen Hougsnæs. Om kvinner får uønsket oppmerksomhet fra menn, kan det være lettere å snakke om det med en leder fra samme kjønn, sier Anne Dalen og peker på at det i hvert bispedømme er en kontakt­person for dem som har opplevd overgrep eller «grensekrenkelser».

– De som vil fortelle, skal være trygge på håndteringen, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter