Nyheter

‘Etter hvert er jeg blitt ganske uredd og trygg’

– Jeg mener det er viktig at den neste biskopen blir en kvinne, og at det blir en kvinne med en klar profil. Jeg kjenner menn som er feminister og kvinner som ikke er det, sier Kari Veiteberg (54).

Hun er vestlending og har teologisk spisskompetanse på liturgi, teaterutdannelse og praktisk prestetjeneste på gateplan fra mange år som bymisjonsprest i Kirkens Bymisjon i Oslo og Bergen.

Hva er ditt beste råd til en ny ­biskop?

– Vær tydelig på Kristus-forkynnelsen. Vær en klar diakonal og profetisk røst. Og vær en god leder for alle de tilsatte i bispedømmet.

Hvorfor har du selv svart ja til å være bispekandidat?

– Fordi jeg tror jeg kan være biskop. Jeg har det fint som bymisjonsprest. Men da jeg ble utfordret av bispedømmerådet, svarte jeg ja.

Hva vil du som biskop tilføre 
Bispemøtet av ny kompetanse?

– Den kompetansen jeg fikk ved å ha ansvaret for gudstjenester og liturgiske samlinger på Kirkenes Verdensråds generalforsamling i Sør-Korea i 2013. Jeg har teologisk doktorgrad, bred kompetanse særlig på bibellesing, liturgi og økumenikk. Jeg kommer også til å tilføre Bispemøtet en gatenær, diakonal kompetanse, fra oppsøkende arbeid og gudstjenesteliv blant folk på gata i norske byer.

Hvilke ledererfaringer mener du gjør deg til en god bispekandidat?

– Jeg mener det er viktig alltid å være bevisst på hvordan makten fungerer. Jeg har med meg det jeg lærte av sosialpsykologi-professor Berit Ås om hersketeknikker. Og ­etter hvert er jeg blitt en ganske uredd og trygg kvinne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hva er din svakhet som leder?

– Jeg er selvsagt et ganske alminnelig menneske av kjøtt og blod, med feil og mangler. En svakhet kan være at jeg er følsom, sårbar og gjerne vil at alle skal ha det godt. Jeg tenker at det er viktig å kunne be om unnskyldning, og det prøver jeg å gjøre når det trengs.

De tre biskopene som Kirkerådet har tilsatt, har alle vært menn. Mener du det er viktig at den neste biskopen som tilsettes 
er en kvinne?

– Det er viktig at biskopen i Sør-Hålogaland blir en kvinne, og at det blir en kvinne med en klar profil. Jeg kjenner menn som er feminister og kvinner som ikke er det. Selv bærer jeg med meg at jeg som teologisk student fikk beskjed om at jeg ikke kunne bli ordinert til prest i mitt eget bispedømme, Bjørgvin, fordi biskopen var imot kvinners prestetjeneste.

Vil du som biskop i Sør-Hålogaland være en like sosialetisk engasjert og medieaktiv kirkeleder som Tor B. Jørgensen har vært?

– Ja, det vil jeg. Jeg ønsker, som han, å stå i den profetiske tradisjonen og dele Jesu holdning. Jeg vil være med å rope ut mot fattigdom til fordel for de som blir tråkket på. Mitt bilde av en biskop er en som er slik!

Hva vil du som biskop mene om oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen?

– Jeg vil si nei. Klima er en stor ­utfordring som både biskopene i Norge og kirkeledere i resten av verden har forpliktet seg på – nærmest som førsteprioritet. Jeg ser for meg at en biskop alltid går lenger enn å tekkes det ene eller det andre politiske partiet.

LES OGSÅ: Tre kvinner nominert til biskop

Er du villig til å skjule en asyl-
søker med vedtak om returreise i din bolig?

– Ja, det kan jeg være. Jeg er brennende opptatt at vi skal være villige til å åpne våre hus. Jeg ser for meg at jeg også som biskop kan være med på å lage flere åpne fellesskap. ­Ellers gleder jeg meg over hver eneste kommune som sier ja til å ta imot flere asylsøkere og flyktninger fra Syria.

Du mener at likekjønnede bør få gifte seg i kirken. Hvordan vil du som biskop forholde deg til de som ikke er enig med deg i det spørsmålet?

– Kirken har vedtatt at vi skal ­respektere begge syn. Jeg tenker at de som er imot kirkelig vigsel av ­likekjønnede står fram med sitt syn, men henviser til andre prester som vil forestå vigselshandlingen. Dette kommer til å gå veldig greit.

LES OGSÅ: «En biskop bør ikke ha en politisk agenda»

Hvordan vil du med én setning ­definere begrepet «folkekirke»?

– Jeg brenner for en kirke som ivaretar barnet like godt som den demente og der de uten fast arbeid like gjerne som de med arbeid kan si: «Dette er kirka vår.» Jeg har hørt om altfor mange som snur i kirkedøra. For når de ser inn i kirka og ser hvem som er der, opplever de at de ikke hører hjemme innenfor.

– Hva slags forhold har du til misjon?

– Jeg har et sterkt forhold til misjon, og det er blitt enda sterkere etter at jeg var på KVs generalforsamling i Sør-Korea og erfarte «Missions from the margins». Nå er det våre venner i sør og øst som har mest å lære oss, ikke motsatt.

LES OGSÅ: – Viktig at den som tilsettes er den best egnede

Mener du at prester i fremtiden bør tilsettes av bispedømmerådet eller av et organ nærmere grasrota?

– Bispedømmerådet. Jeg godtar ikke premisset som ligger i spørsmålet‚ at bispedømmerådet ikke er nær grasrota.

Hva mener du er karakteristisk for Sør-Hålogaland bispedømme til forskjell fra andre bispedømmer, og hvilke utfordringer gir dette for bispetjenesten der?

– Du finner ikke maken til natur! Men det er store avstander og utfordringer med kommunikasjon. Det trengs gode kirkelige ansatte og også ordninger som kan bidra til å styrke lokalmiljøene og gjøre folk stolte over å bo der de bor.

Hva er din siste kulturopplevelse, og hva betød den for deg personlig?

– Jeg har kulturopplevelser nesten hver eneste dag, og gjerne
på Black Box, teaterscenen der jeg også selv har spilt. Men min siste kulturopplevelse var på Bymisjonssenteret 17. mai. Da laget vi vårt eget tog som gikk rundt kvartalet, anført av et skramle-
orkester og min kollega Nils Bernhard Topland på trekkspill. Det er sånne ting jeg blir glad av.

LES OGSÅ: Lesbisk prest kan bli biskop

Hvilket bibelvers betyr mest for deg personlig?

– Lukas 4, Jesu programtale i synagogen i Nasaret: «Herrens Ånd er over meg, for han har salvet meg til å forkynne et godt budskap for fattige. Han har sendt meg for å rope ut at fanger skal få frihet og blinde få 
synet igjen, for å sette undertrykte fri og rope ut et nådens år fra ­Herren.»

LES INTERVJUENE MED ALLE DE SEKS BISPEKANDIDATENE:

Kari Veiteberg

Rolf Steffensen (tilleggsnominert)

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter