Nyheter

ESA godkjenner ideellpensjon

EØS-tilsynet ESA har godkjent regjeringens pensjonstilskudd på 1,1 milliarder kroner til ideelle organisasjoner i Norge.

Solberg-regjeringen varslet i statsbudsjettet for 2018 at Helsedepartementet oppretter en tilskuddsordning for å dekke pensjonskostnader for ideelle og andre virksomheter som har levert lovpålagte spesialisthelsetjenester og statlige barneverntjenester. I år blir det satt av 27 millioner kroner til nyordningen.

Men fordi tilskuddsordningen ikke er plankekjøring, tok Næringsdepartementet opp pensjonstiltaket med EØS-tilsynet ESA i desember. Nå er saken avgjort i Brussel:

Godkjent

ESAs konklusjon er at det ikke er snakk om økonomisk aktivitet, og dermed slår heller ikke EØS-reglene for statsstøtte inn. På det grunnlaget har ESA ingen innvendinger mot støtten.

– Slike tjenester innen barnevern og helse er basert på solidaritet og finansiert av offentlige budsjetter uten noe mer enn marginal egenbetaling. Da berøres tjenestene heller ikke av statsstøttereglene i EØS, sier ESA-president Bente Angell-Hansen.

Det planlagte pensjonstiltaket gjelder for rundt 100 ideelle organisasjoner som leverer spesialiserte tjenester til helse- og barnevernssektoren i staten.

LES OGSÅ: Rydder plass for ideelle velferdstilbydere

Rapport

Ordningen helseminister Bent Høie (H) presenterte i oktober i fjor er tuftet på rapporten fra Hippe-utvalget, Ideell opprydding – Statlig dekning av ideelle organisasjoners historiske pensjonskostnader, som ble levert i 2016 (se faktaboks).

Mange ideelle leverandører av velferdstjenester opplever at de taper offentlige anbud fordi de har betraktelig høyere pensjonskostnader enn konkurrentene, som ofte er kommersielle omsorgskonsern. Disse har ikke tilsvarende forpliktelser.

Behandling

Tilskuddsordningen var på høring i høst, og selve saken er fortsatt til behandling i Helsedepartementet.

Høie har sagt at ordningen «er et ledd i regjeringens arbeid for å bedre rammevilkårene for ideelle virksomheter».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter