Nyheter

Ernas lag i livskamp

For å berge regjeringens liv fristet Erna Solberg med milliardpakker til både KrF og Venstre. Men der handler ikke thrilleren bare om penger..

For KrF dreide fredagens krisemøter seg nemlig også mye om å sjekke paragrafer i Stortingets forretningsorden for å være skodd mot selve ekstremvarianten mandag:

Et maktoppgjør i stortingssalen, der subsidiære avstemninger til slutt avgjør thrilleren om regjeringens liv. Derfor handlet møteaktivitet mye om hvordan Venstre og KrF kan bruke avstemningsprosedyrer på en slik måte at de kan unngå regjeringskrise.

Morgentilbud

Høyre/Frp-regjeringens livskamp fortsatte utover fredag ettermiddag og kveld. Aktører i den intense prosessen regnet med at dramaet kunne løpe langt inn i helgen og faktisk helt inn i finansdebatten.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen kom med et siste tilbud til Venstre/KrF på morgenkvisten, men det var ikke kraftfullt nok til å få løst opp budsjettdramaet.

Men innholdet kunne i følge kilder gi rom for felles formuleringer for å unngå regjeringskrise. Fredagen var full av ulike krisemøter – noen på hemmelig sted.

Mer enn noen gang i budsjettstriden holdt kilder tett om hva som egentlig skjedde bak lukkede dører og hva som var lagt frem. Trykket i regjeringens livskamp virket intenst.

LES OGSÅ: Erna kan bli felt-KrF ingen redningsbøye

Fristelser

Aktører på regjeringssiden varslet at de kunne komme til å offentliggjøre det siste tilbudet som Solberg og Jensen ga sentrumspartiene. I følge Stavanger Aftenblad sinneholdt det blant annet 2,5 milliarder kroner til grønne tiltak, inkludert betydelig satsing på jernbane. Slikt kan ha adresselapp til Venstre.

Det skal også ha vært lagt frem 1 milliard til en familiepakke med blant annet kontantstøtte og cirka 1 milliard ekstra til utdanning og forskning. Disse feltene er blant KrFs hovedkrav.

LES OGSÅ: Bondevik stolt av KrF etter bruddet

Ordknapp Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide var svært ordknapp etter at stortingsgruppen hadde vurdert tilbudslisten fra de blåblå:

– Vi hadde et konstruktivt møte med statsministeren, men det er mest sannsynlig at vi ikke får til enighet, sa han til pressefolk.

Hareide ville da slett ikke avvise muligheten for regjeringskrise. Venstre-leder Trine Skei Grande forklarte at også det nye fremstøtet fra regjeringen var krevende og at hun ikke var optimist.

Ordene kom like før både Hareide og Grande skulle til sitt andre av fredagens avgjørende møter med statsministeren.

LES OGSÅ: KrFs sjelekvaler: «Hjertesaks-bonanza» eller bli «Klima-Judas»?

Haug med hindre

Vårt Land skrev i går at aktører og topper i Venstre og KrF ikke hadde fnugg av tro på at en budsjettavtale kom på plass før den avgjørende finansdebatten mandag. Det skyldes flere forhold:

• Uenighetene har i ukevis vært så store og fremdriften så elendig det simpelthen ikke er tid til å skape en avtale.

• Partene har ikke maktet å skape det de kaller volum: Frigjøre midler – kutt eller omprioriteringer – som heller kan brukes til å møte behov hos KrF og Venstre.

• Venstre og KrF fikk dessuten dårlige overraskelser underveis: I Venstre oppdaget man en rekke kutt i saker som i fjor var på plass. Partifolk mener summen av omkamper beløper seg til nær en milliard.

• KrF oppdaget at regjeringen ikke hadde justert opp bistandsandelen etter at ODA-godkjente midler til asyltiltak var blitt mindre. Mens partiene har forhandlet, har bistandsprosenten av BNI sunket fra 1 prosent til 0,98. Det er en provokasjon overfor KrFs omland.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter