Nyheter

Erna varsler fremstøt mot kirkeasyl-ordningen

Statsministeren bekrefter at det vil bli nye måter å samtale på mellom politi og kirke. Hun poengterer ansvar for at du ikke «kan trumfe deg til å bli i Norge».

Erna Solberg påpeker at rundskrivet fra 1993 om kirkeasyl fortsatt gjelder. Men overfor NRK Politisk Kvarter bekrefter hun at regjeringen nå vurderer det hun kaller «ulike mekanismer for bedre samtaler».

– Vi vet av tradisjon at når det er mange som kommer, søker en del tilflukt i kirker. Dette har gitt veldig vanskelige situasjoner for kirken også, med folk som har sittet årevis i kirkeasyl. Det vi nå jobber med er hvordan vi skal ha denne kommunikasjonen med kirken. Regjeringen har ikke tatt beslutning om hva det endelige punktet her blir, sier Solberg.

LES OGSÅ: Biskop Byfuglien: Vi kaster ingen ut av kirken

Mange vil få avslag

Lørdag ble det kjent at regjeringen vurderer å trekke tilbake en instruks som sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre kirken ber om det selv.

– Kirkeasyl undergraver asylsystemet i Norge. Det er det ikke aktuelt å akseptere, uttalte statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til NTB.

Overfor Vårt Land fredag signaliserte også innvandringsminister Sylvi Listhaug at endringer i kirkeasylformuleringer var under vurdering. Men nå bekrefter altså statsministeren personlig at regjeringen jobber med nye grep.

– Vi er i en situasjon der mange har søkt asyl – og mange kommer til å få avslag, blant annet fordi de kommer fra områder der det er mulig å returnere til og det ikke er fare ved retur, sier Solberg.

LES OGSÅ: Les historien om hvordan kirkeasylet oppsto i Norge

Solberg: Kirken kan ikke oppheve norsk lov

Solberg opplyser at regjeringen ikke har laget noen ny instruks, men vurderer endringer. Uten å utdype, signaliserer hun retningen på arbeidet:

– Vi er opptatt av at vi må få bedre roller og bedre måter å jobbe på mellom politi og kirken. For dette er heller ikke bra for kirken, er budskapet fra statsministeren.

LES MER: Slik avsluttet Danmark kirkeasyl-ordningen

Solberg viser til tiden da hun selv fra 2001 var kommunalminister. Da var det folk som hadde sittet i kirkeasyl i årevis. Både de – og kirkens folk – var utslitte.

For statsministeren handler det om at alle må ta virkeligheten inn over seg: Har man et avslag, så skal man faktisk reise ut av landet.

– Kirken og andre kan ikke oppheve norsk lov. Det er det viktig å si. Da må vi alle jobbe med realitetsorientering av de som kommer, sier hun.

LES OGSÅ: Hareide: Vi trenger kirkeasylordningen

«Trumfe deg til å bli»

Overfor NRK poengterer hun at mennesker i en krisesituasjon vil det å søke tilflukt et sted gi fred og ro og en mulig løsning på det ikke å bli sendt ut.

– Vi har alle et ansvar for at asylinstituttet vårt opprettholdes og vi har alle et ansvar for å sørge for at folk også er klar over at enden er ikke at du kan trumfe deg til å bli i Norge, hvis ikke du har behov for beskyttelse.

Fra kirkelig hold kom det i helgen kritiske signaler til regjeringens fremstøt mot kirkeasylordningen:

– Det virker som man forholder seg til kirkeasyl som en ordning som kirken har opprettet og oppfordret til, og at det dermed er en ordning som kirken kan avvikle. Det er ikke tilfelle, uttalte leder for Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, til Vårt Land.

Hun avviser regjeringens ønske om hjelp til å unngå kirkeasyl.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter