Nyheter

Erna sparer kroner til «de svake»

Statsministeren forsvarer tøff effektivisering fordi midler trengs til de som er svakest. Hun venter med regjeringsprogram til Venstre har sagt ja eller nei.

I andre dag av trontaledebatten forsvarte Erna Solberg opplegget sitt for effektivisering, modernisering og nye krav til folk. For Solberg handler det om velferdsstatens fremtidige bærekraft – og en viktig hovedgrunn:

– Vi må effektivisere mer, rett og slett fordi vi har mange ambisjoner for dem som er svakest i samfunnet og derfor trenger mer helsehjelp, sa hun i trontaledebatten.

Da må folk og potensiell arbeidskraft sluses inn i samfunnet. Og da trengs det eksempelvis større satsing på psykiatri – fordi utenforskap kan skade.

– Regjeringen legger til grunn at vi aldri skal gi opp mennesker. Det er brutalt og det skaper et kaldere samfunn om vi forteller mennesker at vi ikke har bruk for dem, sa Solberg.

Statsministeren hevet pekefingeren overfor næringslivet:

– De har også et ansvar for å bygge ned barrierer og gi folk med hull i CVen sin en ny sjanse til å vise seg, sa Solberg.

LES OGSÅ: Hareide varsler offensiv om livssyn

«Søke brede flertall». Hun leder en mindretallsregjering som i tillegg til Venstre også trenger KrFs stemmer for å samle flertall. Og KrF har alt varslet at de nå er i en opposisjonsrolle. Solberg sa hun fortsatt «kommer til å søke brede flertall».

For det gjorde hun i forrige periode også:

– Vårt utgangspunkt er at det er ikke-sosialistisk flertall. Men vi har vært åpne om å snakke med alle partier om de viktigste sakene. Vi har hele tiden visst at vi var en mindretallsregjering, selv om vi hadde en samarbeidsavtale i forrige periode.

LES OGSÅ: Disse skal kjempe om livssyn på Tinget

«Arroganse». Dager i forveien hadde hun advart Stortinget mot kryssende flertall og det å drive resolusjonsmakeri.

– Slikt er på grensen til arroganse overfor Stortinget, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre ved oppsummeringen av debatten.

Både han og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde anklaget Solberg for å mangle planer for regjeringens politikk.

Frps skattetanker. Det foreligger nemlig ingen ny regjeringserklæring ennå. Og dagen i forveien hadde Frps nye parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, i selve hovedinnlegget sitt snakket om krav det var aktuelt for Frp å fremme i arbeidet med en ny plattform. Limi brukte kraft på hvor viktig skattekutt er for Frp.

Støre konfronterte statsministeren med Limis ord og mente hun burde klargjøre om det snart kom et nytt regjeringsprogram.

– Blir det en ny regjeringsplattform eller et forretningsministerium som ikke har noen kurs, spurte dessuten Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

LES OGSÅ: Sp-Vedum klar til å skape politikk med de blåblå

Gå av? Han beskyldte statsministeren for ikke å vite helt om hun selv ønsker en ny plattform – eller bare vil presentere politikk bitvis.

– Det ville være rart om det var bare hvis Venstre gikk inn at man fant nye ideer og løsninger til en plattform.

Helt på tampen av debatten i går ettermiddag ga Solberg både Ap og Sp tydelig svar:

– Blir det en regjeringsutvidelse med Venstre, blir det selvfølgelig lagt frem en regjeringsplattform. Det blir de også om dagens regjering fortsetter, sa hun og poengterte:

– Forretningsministerium har vi bare når en regjering har levert inn sin avskjedssøknad. Det kan jeg love at jeg har ingen planer om å gjøre.

Venstre-samtaler. Etter det Vårt Land kjenner til, vil ikke prosessen med Venstre skyte fart igjen før tidligst i neste uke. Akkurat nå bruker Venstre tid på egne posisjoner og arbeid med hvordan politikk mellom dem og Høyre/Frp kan bli formulert. Et landsstyremøte i slutten av oktober vil ventelig debattere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter