Nyheter

Erna Solberg vurderer å hente flere Syria-barn, men uten mødre

Kl. 07.45: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad sier til NRK at både IS-krigernes barn og deres mødre skal hentes til Norge. Kl. 11.00: Statsminister Erna Solberg sier at det ikke er «en del av regjeringens politikk».

– Det er på tide at alle kommer hjem, sa barne-og familieminister Kjell Ingolf Ropstad onsdag på NRK-programmet Politisk Kvarter.

Han fortalte at han har et tydelig mål om å hente alle hjem. Tre timer senere – på regjeringens halvårlige pressekonferanse – uttrykker statsministeren at hun ikke har intensjoner om å få både barna av IS-krigere og deres mødre til Norge.

«En vanskelig situasjon»

– Det å få barn hjem, er bra. Vi har prioritert de som er foreldreløse. Det å hente mødrene hjem har ikke vært regjeringens politikk, så langt. Det er heller ikke noe vi planlegger for øyeblikket, sa Erna Solberg.

Regjeringen «må se om det er mulig» å hente barna deres. Men Solberg kaller dette «en vanskelig situasjon».

– For det krever et samtykke. Vi har ikke noen autoritet som norske myndigheter å hente barn hvis foreldre ikke ønsker at vi skal gjøre det.

LES OGSÅ: Redd Barna frykter politisk spill om Syria-barna

Reagerer

Generalsekretær for Redd Barna Birgitte Lange synes utspillet til Erna Solberg er forkastelig, gitt kunnskapen vi har om tilstanden i Syria.

– I barnas perspektiv er det ingen tvil om at det beste alternativet er å hente både mødre og barn hjem, sier Birgitte Lange til Vårt Land.

Svært bekymret

Redd Barna har siden februar vært tydelige til regjeringen på å hente både mødre og barn fra Syria til Norge. Organisasjoner som Unicef og Kirkens Bymisjon har sagt seg enige.

Onsdag uttalte tidligere generalsekretær i KFUK-KFUM, Irene Wenaas Holte og Une Bastholm, nasjonal talsperson for MDG, at de ønsket å hente hjem alle norske statsborgere fra leiren i Syria.

At det etter fire måneder ikke tyder på handlekraft hos regjeringen gjør Redd Barna og Birgitte Lange svært bekymret.

– Det er snakk om svært små barn, og vi vet at de psykiske og fysiske påkjenningene til disse barna gjør at de har et enormt behov for spesialisert helsebehandling. Det haster, forteller Lange.

LES OGSÅ: Etterlyser resten av Syria-barna: – Regjeringen gjør ingenting

– Unngå skyldfølelse

– Kun å hente barn uten mor vil påføre barna alvorlige konsekvenser, mener Birgitte Lange.

For Redd Barna er det avgjørende å unngå at et barn må vokse opp med skyldfølelsen om at de ble hentet på bekostning av mor.

– Så må politi, påtalemyndigheter og andre instanser avgjøre om mødrene fremdeles skal være omsorgsperson til disse barna og om de skal straffeforfølges, forteller hun.

Flere land har hentet

Politets sikkerhetstjeneste (PST) har anslått at det dreier seg om rundt 40 norske barn i Syria. Til nå har blant annet land som Russland, Frankrike, Kasakhstan og Kosovo hentet både kvinner og barn tilknyttet IS-krigere, tilbake til hjemlandet.

LES OGSÅ: Unicef-sjef: IS-barn kan identifiseres uten DNA

---

Syria-barna

  • De såkalte Syria-barna er barn av IS-krigere eller ­andre personer tilsluttet IS.
  • PST har anslått at det befinner seg omtrentlig 40 ­norske barn i al-Hol-leiren i Syria. Fem av dem er nå hentet ut. Barnas foreldre er døde.
  • Norge hentet ut fem barn for rundt to uker siden.
  • Ifølge UNICEF er det rundt 29.000 barn av IS-krigere­ i Syria og Irak. Omtrent 20.000 av dem er irakiske, mens de andre er barn av fremmedkrigere fra ­nærmere 50 land, mange ­europeiske.

---

Les mer om mer disse temaene:

Jo Arne Hansen Marvik

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter