Religion

Erna Solberg advarer mot å gi islam skylden

Statsministeren håper å unngå polarisering. Terroristene er ikke eksempler på alle som er medlemmer av en religion, påpeker Solberg.

En preget Erna Solberg var tindrende klar i fordømmelsen av terroren i Paris og appellerer til nordmenn flest om å leve livene sine som de gjør til vanlig.

– Vi skal stå samlet og oppreist. Vi skal ikke la oss bringe ut av fatning. Målet til terroristene er å skremme oss. Men vi lar oss ikke skremme, sa Solberg under en pressekonferanse i statsministerboligen.

På spørsmål fra Vårt Land om hendelsene kan skape større mistro mot islam, svarte Solberg:

– Det er ingen tvil om at dette går rett inn i en debatt som pågår om flyktninger som kommer – og islam. Det er viktig å si at de radikale, ekstreme, voldsbrukende terroristene ikke er eksempler på alle som er medlemmer av en religion. Det er på samme måte som ekstreme kristne ikke er eksempler på allmenne, kristne, sier Solberg.

LES OGSÅ: Frykter ekstreme, kristne holdninger

SE BILDENE: Dette er Paris dagen derpå

«Lev liv – ellers vinner terroren»

Hun appellerte om at heller ikke vi her hjemme nå bidrar til polarisering og generalisering:

– Det er de som forfekter en voldsforherligelse vi må ta sterk avstand fra, sa Solberg.

– Hva vil du si til de her hjemme som føler hverdagsfrykt etter så grusomme handlinger?

– Jeg har stor forståelse for at dette gjør dypt inntrykk. Det gjør hendelsene på meg og. Men vi skal alltid huske én ting: Det er terroristenes mål å skremme oss. Og det er vår jobb å sørge for at vi ikke blir skremt. Vi må bidra med å leve hverdagslivet som vi pleier å gjøre det – og ikke gjøre endringer på grunn av terroristenes dagsorden. For da vinner faktisk de.

Gråtkvalt og preget

Solberg sa hendelsen gjør dypt inntrykk på henne, også personlig. Hun bemerket at det var i Paris hun selv hadde giftet seg. Under svaret ble hun selv svært preget og gråtkvalt.

Det var andre gang på under ett år at hun skulle kommentere ufattelige og umenneskelige handlinger i Frankrike. Derfor var ordene hun selv brukte om terroren sterke:

– Tallrike, uskyldige mennesker er ofre for terroristers barbariske handlinger. Dette er også et angrep på våre felles, demokratiske verdier. På vår frihet – og vårt demokrati. Og på verdier som er ukrenkelige.

LES MER: Slik tenker den religiøse terroristen

Splitte – og ødelegge

Terrorismens mål er å splitte og ødelegge – der vi ellers vil forene. Og der vi bruker ord – bruker de våpen.

Statsministeren ble konfrontert med om de blodige hendelsene i Paris kan få konsekvenser for synet vi har på asylsøkere og bidra til økt ekstremisme også her.

– Det er viktig at vi åpent og ærlig snakker om at dette er en utfordring. Og vi må møte den debatten i et åpent lende.

LES OGSÅ: Franske jøder lever i trygghet bak våpen

Flyktninger flykter jo fra ISIL

Solberg poengterte igjen at det er de voldsforherligende kreftene som er ansvarlige for terrorismen – ikke andre grupper.

– Kan det bli tøffere debatt? Det er jo tøff debatt på sosiale medier for øyeblikket. Vi skal tåle å ha debatt, men vi skal også si fra, sa statsministeren.

Statsministeren minnet om at «de aller, aller fleste nordmenn er i stand til å se forskjell på ISIL og flyktninger»

– De flykter faktisk fra ISIL. Mange av de som er kommet hit, er faktisk på flukt fra krigshandlinger, sa Solberg.

LES OGSÅ: Dette skjedde i natt

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion