– Symbolsk fortelling om regjeringen, mumlet flere i korridorene etterpå og på folk i KrFs bakland virket det ganske rart.

Med to flere statsråder enn før måtte seter i stortingssalen nemlig flyttes på før statsminister Erna Solberg i går skulle lese opp regjeringserklæringen. Enkelte statsråder måtte få ny plass – utenfor den tradisjonelle rekken.

Men både i sentrumspartier og opposisjon sperret erfarne folk øynene opp. For på KrFs første dag med egne statsråder i salen, var setene til statsminister Solberg og finansminister Siv Jensen nå plassert et stykke ut på gulvet.

Som i en «bilkupé» satt Høyre-leder Solberg og Frp-leder Siv Jensen fremst. Som et i baksete var toppene i Venstre og KrF – Trine Skei Grande og Olaug Bollestad plassert bak ryggen på de to blå.

LES OGSÅ: Derfor frykter rusfeltet friere alkoholsalg

Mumling i KrF

I KrFs stortingsleir snakket man ikke høyt om dette. Men enkelte syntes «degraderingen» slett ikke var bra. Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum merket seg symbolikken:

– Vi kjenner jo til begrepet Ring 1 og Ring 2 i Oslo. Nå har vi fått det i statsrådskollegiet også. Der makten ligger, innenfor Ring 1, sitter Høyres Erna Solberg og Frps Siv Jensen. I Ring 2 sitter resten, sier Trygve Slagsvold Vedum til Vårt Land.

LES OGSÅ: Over og ut med Hareide som parlamentarisk leder

Damene i front

KrFs Kjell Ingolf Ropstad debuterte som barne- og familieminister og ser humoristisk på partiets plassering bak ryggen til statsministeren:

– Jeg synes jo det var stilig med de fire damene sammen i front for regjeringen, svarer Ropstad.

Og Erna Solberg og Siv Jensen smiler litt av problemstillingen:

– Det er plassmangel. Glad for at vi er to som sitter foran – det så jo rart ut da Jens Stoltenberg i sin tid satt alene foran alle andre, sier Solberg.

– Nei, det er vel mest en praktisk løsning – og ikke politisk retning i dette, sier Jensen.

For Bollestad, Ropstad og Ulstein var det første dag på jobb i Stortinget. Om regjeringen holder, så blir de sittende i statsrådenes maktrekke ut våren 2021.

LES OGSÅ: Slik gikk KrF i gang med sitt eget samlivskurs

Abort-ord

I erklæringen til Stortinget gå Solberg en kompaktversjon av Granavollenplattformen. Hun vektla at regjeringen bygger politikken «på de verdier som vår kristne og humanistiske arv og tradisjon har gitt oss».

– Det dreier seg om menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar, og idealer som likeverd, frihet, ansvar for seg selv og for hverandre, og respekt for naturen, sa hun.

Om det som satte fyr i verdidebatt – abort og bioteknologi – bekreftet statsministeren KrFs seire i regjeringsplattformen:

– Regjeringen vil ikke fremme endringer i bioteknologiloven, med mindre de fire partiene er enige om dette, fastslo Solberg og fortsatte:

– Regjeringen vil fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger, såkalt fosterreduksjon, i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette vil regjeringen ikke fremme forslag om endringer i abortloven, fastslo hun.

LES OGSÅ: Bollestad parkerer lederdebatt – tar oppgjør med «umenneskelig» pressekjør

Støre: Økte forskjeller

Den påfølgende stortingsdebatten om erklæringen ventes å bli hard og polarisert. I intervjuer har Ap-leder Jonas Gahr Støre ordlagt seg slik at tiden med myke ord om KrF nå er forbi

– Regjeringen har fått en Høyre/Frp-preget plattform. Dette er de to store partiene og vi må se på erklæring og budsjettavtalen samlet. I avtalen står det mange formuleringer om at de private skal slippes inn i løsning av velferdsoppgaver, som skole og barnevern, sier Støre og trekker frem den faren har ser:

– I alle land har dette vist seg: Der man slipper inn private med mål om å tjene penger, finansiert gjennom offentlige budsjetter, så øker forskjellene.

Han minner også om Siv Jensens ord: Nå er det slutt på den tiden der Frp blir nedstemt.