Nyheter

Erna med sterkt forsvar for kontantstøtten

Statsministeren med klar beskjed til motstanderne – også innad i Høyre: Kontantstøtte bør beholdes.

– Jeg er faktisk tilhenger av kontantstøtten. Jeg er tilhenger av at foreldre skal ha fleksibilitet. Barn er forskjellige – familier er forskjellige, lød det fra statsminister Erna Solberg i NRKs fjernsynsprogram Debatten.

Dermed sender Høyre-lederen tydelige meldinger nedover i partirekkene, der debatten om kontantstøtten nå skyter fart. Og motstanden er i vekst.

Lederen av partiets likestillingsutvalg, Tina Bru, lanserte forrige helg modeller for full rundsnu av Høyres familiepolitikk. Bru vil skrote både barnetrygd og kontantstøtte i sin anbefaling til komiteen som skal lage nytt Høyre-program.

LES OGSÅ: Erna verner Frp – knuser sentrumsdrøm

KrF var truet av alenegang

Denne uken presenterte Vårt Land en gjennomgang av hvor sterkt kontantstøtten står i alle stortingspartiene. Konklusjonen var klar: Om forslaget fra Høyres likestillingsutvalg nå blir partiets politikk, står KrF nærmest alene om å ønske klassisk kontantstøtte.

– Jeg er veldig glad for holdningen som statsministeren nå viser i denne saken, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

For kontantstøtten er KrFs gullsak og stolthet fra perioden med Bondevik-regjeringer.

Solbergs forsvar for kontantstøtteordningen kom i en debattrunde med Jonas Gahr Støre om ulike tiltak for å sikre sysselsetting og velferd.

LES OGSÅ: Oppslutningen rundt kontantstøtten smuldrer opp

Solberg: «Voldsom symboldebatt»

Statsministeren avslørte at hun synes selve debatten om støtteordningen er overdimensjonert:

– Dette er ikke et stort grep, dette er blitt en voldsom symboldebatt. Det dreier seg om under to milliarder kroner. Mange familier velger barnehager, mens andre vil gjøre andre prioriteringer, sa Solberg og fortsatte:

– Så kan du alltid stille spørsmålet: Skal det offentlige betale for dette, da? Men alternativet er faktisk at hvis de går i barnehage, så vil det koste veldig, veldig mye mer.

LES OGSÅ: Erna frir – Hareide har nøkkelmakten

En verdisak

Solberg argumenterte sterkt for valgfriheten som støtten gir:

– Er det ønske i familien om å ha en annen fleksibilitet, som deltid i barnehage og deltid kontantstøtte, så mener jeg at det dreier seg om verdier. Vi har ikke kontantstøtten for foreldrene sin del – vi har den først og fremst for barna. Noen barn har kanskje det behovet for trygghet i kontantstøtte – og det må foreldrene selv kunne bestemme.

LES OGSÅ: Snart kan barnevernet plassere barn i utlandet

Grande: «Håper hun påvirkes»

Det er først neste år Høyres landsmøte vedtar nytt stortingsprogram. Da blir det avklart om det er statsministerens eller likestillingsutvalgets syn som vinner frem.

Venstre skal behandle forslag til ny oppvekstpolitikk året tidligere, på landsmøtet i april. Der går det mot at partiet sier endelig «takk for nå» til kontantstøtten.

Venstre-leder Trine Skei Grande kommenterer statsministerens sterke støtte til kontantstøtten slik:

– Høyre har jo vært for kontantstøtten og derfor er ikke statsministerens holdning så overraskende. Men jeg håper virkelig at hun blir påvirket av den debatten som nå er i gang om støtteordningen både innad i Høyre og i samfunnet rundt oss.

LES TINA BRU: Kontantstøtten bør utfases

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter