Politikk

Erna advarer mot å bygge murer

Høyres leder gir klar beskjed til dem som snakker om å stenge grenser. For i en globalisert verden er det ingen kroker å gjemme seg i.

I åpningstalen til Høyres landsmøte viet Erna Solberg mye oppmerksomhet til en mer ustabil verden utenfor Norges grenser. Men vel så sterkt løftet hun frem kamp mot fattigdom som faktisk virker.

Hun gikk tydelig i rette med dem som tror Norge kan mure seg bort fra internasjonale krefter:

– I en globalisert verden finnes det ingen fredelig krok å gjemme seg i. Jeg hører av og til de som sier at de vil stenge grensene. Eller bygge murer. Det er et veivalg jeg mener verken er mulig eller ønskelig, sa hun til nær 1200 tilhørere i den store konferansesalen.

LES OGSÅ: Erna Solberg var alvorstung om «Mulighetslandet» – analyse

Advarer mot pessimisme

Hun poengterte at endringene i verden rundt oss påvirker Norges sikkerhet.

– Det gjør at vi må ta valg som gjør Norge sikrere, sa hun.

Men samtidig ville Høyre-lederen advare mot pessimisme. En samlet verden har nemlig gjort «imponerende fremskritt» mot fattigdommen. Derfor er tiltak viktigere enn å bygge murer.

– I 2015 kunne vi gjøre opp status for FNs tusenårsmål. Siden 1990 er antallet mennesker som lever i ekstrem fattigdom redusert med én milliard. Antallet barn som dør før fylte fem år er mer enn halvert. Ni av ti barn begynner nå på skole. Er det ikke fantastisk, dere, spurte Solberg.

Gi jenter utdanning

Solberg legger selv stor vekt på kampen for å sikre jenter utdanning. Det er en sak et tidligere landsmøte støttet opp om og som regjeringen har satset på i budsjetter.

– Jeg har selv sittet på skolebenken i Malawi og sett håpet i øynene til unge jenter rundt meg. Endelig kan de drømme om en fremtid hvor de får muligheter til å bruke talentene sine. Til å bli respektert som selvstendige individer. Men mens jeg satt der, tenkte jeg også på de mange som aldri får denne muligheten.

LES OGSÅ: Høyre går på en velgersmell – ny gallup

Billett til en klassereise

For ifølge Solberg er nettopp utdanning «billetten til en klassereise».

– Det som nå skaper de største utfordringene for å nå målene våre, er konflikter. De har rykket nærmere inn på livet også her i Norge. Utviklingen viser igjen og igjen hvor tett vår sikkerhet henger sammen med det som skjer rundt oss.

Statsministeren vil rette utviklings- og utenrikspolitikken mer inn mot sårbare stater. Sør for Europa ligger et belte av dem, hvor Solberg minner om at det skjer radikalisering, voldelig ekstremisme, svak statlig styring og sosiale problemer.

LES OGSÅ: Fylkeslag i Høyre krever milliarder til Forsvaret

Vil gi færre på flukt

– Mer stabile stater, som evner å levere økonomisk vekst, skolegang, sysselsetting, demokrati og menneskerettigheter er klart i vår interesse. Men det er selvsagt aller viktigst for innbyggerne i disse landene.

For hvis landene lykkes, vil færre i følge Høyre-lederen rammes av krig og konflikt. Og færre vil bli tvunget til å legge på flukt.

– Flere vil se muligheter for seg og sin familie i sitt eget land. I fremtiden må vi forebygge bedre, før det er for sent, sa hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk