Kirke

Erkestiftet i Paris går til Moskva

Russiske ortodokse menigheter i Vest-Europa har tilhørt Konstantinopel-patriarkatet. Men nå har den avsatte erkebiskop Jean funnet ny tilhørighet.

Lørdag kunngjorde både Moskva-patriarkatet og erkestiftet i Paris at den tidligere erkebiskopen for Paris-erkestiftet, Jean, har blitt mottatt av den russiske kirken med patriarken i Moskva som øverste leder, og at bispedømmer og prester som ønsker å følge ham, er velkomne til det. Dette melder nettstedet Orthodox Christianity.

– Dette betyr at det er Moskva-patriarkatet som vokser i Vest-Europa, sier Berit S. Thorbjørnsrud, professor ved Universitetet i Oslo, som har gjort flere studier av norske ortodokse miljøer.

Hun har også fulgt utviklingen mellom de to patriarkatene i Moskva og Konstantinopel, og synes patriarkatet i Konstantinopel virker å gå i en autoritær retning.

La ned i Paris

I november i fjor valgte patriarkatet i Konstantinopel å legge ned erkestiftet i Paris. Erkebiskop Jean ble avsatt. Bispedømmene som hadde tilhørt Paris, skulle legges under gresk-ortodokse metropolitter under Konstantinopel-patriarkatet.

Grunnen til at de russiske menighetene i Vest-Europa ikke har vært underlagt Moskva, er at mange russere som flyktet etter den russiske revolusjonen i 1917, ikke ønsket at kirken deres var underlagt Moskva. Kommunistregimet påla kirken begrensninger og kontroll. I stedet ble et erkebispesete i Paris opprettet som en paraply for russiske ortodokse kirker i Vest-Europa som ønsket å høre inn under patriarken i Konstantinopel.

Den første ortodokse menigheten i Norge, Hellige Nikolai, hørte inn under erkebispesetet i Paris. Hellige Nikolai fikk i fjor ny tilhørighet i den serbisk-ortodokse kirken.

Diskuterte tilhørighet

Ifølge Thorbjørnsrud ble det etter kommunismens fall tatt til orde for menighetene under Paris-erkestiftet skulle tilbake til Moskva-patriarkatet.

– Det vakte voldsomme reaksjoner i Paris og ble oppfattet som et forsøk på å overstyre og ta makten over dem.

Samtidig var det også rettslige strider om flere av de ortodokse kirkene i Frankrike om hvem som egentlig eide disse kirkene, den russiske kirken eller Paris-erkestiftet som hadde brukt dem og stelt dem i 70 år.

– Det førte til konflikter innad i menighetene. Noen syntes det var naturlig å gå tilbake til Moskva. Andre hadde et håp om å bygge ut Paris-erkestiftet til en vesteuropeisk lokalkirke tilsvarende den serbisk-ortodokse.

I trøbbel

Thorbjørnsrud tror det også har preget diskusjonen om tilhørighet at patriarkatet i Konstantinopel har hatt dårlig fingerspissfølelse. Blant annet ble Jean innsatt som erkebiskop i strid med ønskene fra bispedømmene.

– Det skapte dårlig grunnlag for samarbeid, sier hun.

Erkebiskop Jean har til Orthodox Christianity sagt at patriarkatet i Moskva var eneste jurisdiksjon i Den ortodokse kirke som ønsket å ta imot erkestiftet som en helhet. 93 prosent av erkestiftet skal i en avstemning skal ha ønsket å gå videre samlet. Den hellige synoden i Russland besluttet lørdag å ta imot erkebiskop Jean med tittelen «av Dubna», en by i Moskva-provinsen.

Thorbjørnsrud mener patriarken i Konstantinopel er i ferd med å skape mange konflikter rundt seg. Den største dreier seg om splittelsen med utspring i Ukraina. Ingen ortodokse kirker har så langt uttrykt støtte til at patriarkatet i Konstantinopel godkjente en selvstendig, ukrainsk ortodoks kirke som ville bytte tilhørighet fra Moskva til Konstantinopel.

– Kallistos Ware som er en av de mest kjente ortodokse lederne i Vest-Europa, har kritisert dette og sagt at her burde man innkalt til et fellesmøte, diskutert og løst disse tingene på en annen måte. Det er igjen et signal om at Konstantinopel går litt nye veier, sier hun.

LES MER:

---

Erkestiftet i Paris

  • Ortodokse menigheter i Vest-Europa som ble etablert av russere på flukt fra kommunismen, dannet et eget erkestift i Paris (Eksarkatet for menigheter i russisk tradisjon), som tilhørte patriarkatet i Konstantinopel.
  • Den ortodokse kirke består av selvstendige kirker med egne hierarkier og patriarker, det vil si ledere, ut fra geografiske områder. Skal reformer vedtas, må det skje i kirkemøter.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke