– Gud er ikke en far på samme måte som et menneske er en far. Gud er hverken mann eller kvinne. Gud er ikke definerbar, uttalte Justin Welby, erkebiskopen av Canterbury forrige uke, ifølge Church of Englands hjemmesider.

Hva er en far

Siden uttalelsen har flere britiske medier skrevet om saken som har vakt stor oppsikt. En kommentator i avisen Independent skrev blant annet i ettertid av uttalelsene en kommentar med tittelen: «Selvsagt er ikke Gud en mann – ignorer dette kyniske forsøket fra Church of England for å fylle tomme benker».

Kommentatoren skriver videre
at uttalelsen kun er et forsøk på å virke «moderne og hippe» for å få flere unge mennesker til å komme i kirken.

Erkebiskopen selv skal ha sagt at beskrivelser av Gud alltid til en viss grad er metaforiske.

Welby sa at å kalle Gud for far for ham betyr at det er «noen som elsker han betingelsesløst, som strekker seg ut til ham og kjenner ham bedre enn seg selv, og fremdeles elsker ham dypt».

Personlig historie

Utsagnet kom som et svar på spørsmål fra publikum om hva det betød for erkebiskopen å kalle Gud for far, gitt Welbys komplekse personlige erfaring fra sin egen farshistorie og ved å være far selv.

Frem til 2016 trodde Welby at faren var Gavin Welby, en whisky-salgsmann, som i en kort periode var gift med moren, Jane. En DNA-test viste derimot at erkebiskopen var sønn av Sir Winston Churchills private sekretær, Sir Anthony Montague Browne. Saken har blant annet blitt omtalt i avisen The Telegraph.

Støtte i folket

Erkebiskopen er ikke alene om å tenke på Gud som kjønnsløs. Han får støtte fra flere britiske kristne som gjennom en undersøkelse
utført av YouGov, viser at 41 prosent av kristne briter mener at Gud ikke har noe kjønn i det hele tatt.

36 prosent i undersøkelsen mente at Gud var mann. Derimot var det bare én prosent av britiske kristne som tror Gud er kvinne.