Nyheter

Erkebiskop advarer afrikanske kirker mot å støtte antihomo-lover

Nylig ble «liberale» amerikanere satt på sidelinjen i Den anglikanske kirke. Nå får afrikanske kirker refs for sin støtte til kriminalisering av homofile.

Afrikanske kirker risikerer «konsekvenser fra sine egne» ved å støtte antihomofile lover, advarer erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

Mens stadig flere land vedtar lover som åpner for homofile ekteskap eller partnerskap, strammer andre land til med lovgivning rettet mot homofile og lesbiske. Uganda, Burundi, Nigeria og Rwanda er alle land som har antihomofile lover.

Anglikanske ledere i både Uganda og Nigeria har åpent uttrykt at de støtter landets lovgivning. Dette er i strid med den offisielle holdningen til verdens anglikanske ledere: De er imot likekjønnede ekteskap, men støtter avkriminalisering av homofili.

LES MER: «Homoliberal» kirke settes på sidelinjen

«Den rådende ideologien til homoaktivister undergraver ikke bare Bibelens budskap, som er klar på sin side, men er også et angrep på grunnmuren i samfunnet vårt» uttalte den anglikanske kirken i Uganda i sin støtte til landets antihomofile lov.

Advarer afrikanske kirker

Under kirkemøtet i Church of England, som er moderkirke for den verdensomfattende anglikanske kirke, advarte erkebiskop Justin Welby denne uken afrikanske kirker mot å støtte anti-homofililovgivning, skriver Christianity Today.

Han uttalte at alle de 38 anglikanske verdenslederne kan legge press på kirker som støtter lover som forbyr homofili. I januar slapp de anglikanske lederne en erklæring for å avklare sitt samlede syn på homofili.

«Kirkens tradisjonelle lære i lys av Skriftens lære, opprettholder ekteskap mellom en mann og en kvinne i en trofast, livslang union», heter det i uttalelsen, som også understreker deres «avvisning av strafferettslige sanksjoner mot homofile og lesbiske».

Ble utestengt

I januar bestemte den anglikanske kirke å sette den amerikanske grenen, den episkopale kirke i USA, på sidelinjen i fellesskapet i tre år: Kirken fratas stemmerett og retten til representasjon i styrer og råd i det anglikanske fellesskapet, samt retten til å representere anglikanerne i økumeniske sammenhenger.

LES MER: Kirkelig toppmøte kan ende i global splittelse

Årsaken var at en rekke konservative biskoper - mange fra Afrika - uttrykte sin misnøye med amerikanernes liberale holdning til homofile ekteskap og homofile prester. Erkebiskopen insisterte på at hverken «sanksjoner» eller «straff» ble brukt mot den episkopale kirke i USA, men at deres handlinger fikk «konsekvenser».

– Kan svekke kirken

Dersom de afrikanske kirkene skulle få samme reaksjon for sin støtte av antihomofile lover, vil dette kunne svekke kirken ytterligere, mener han.

LES MER: Kirkeledere vil ha påske til fast tid

De afrikanske kirkene er en del av den konservative gruppen Gafcon, som har vært kritisk til liberaliseringen av den anglikanske kirke. I 2008 hevdet Gafcon at den anglikanske kirke «fremmer seksuelle preferanser og umoralsk oppførsel som en universell menneskerettighet». De anklaget også den anglikanske kirke for å omfavne et «falskt evangelium».

Ba om unnskyldning

Det spekuleres nå i om januar-erklæringen fra de anglikanske lederne kan ha inneholdt linjen «avvisning av strafferettslige sanksjoner mot homofile og lesbiske» for å bidra til å presse frem avkriminalisering av homofili i ulike deler av verden.

I januar ba erkebiskopen om unnskyldning for «smerten» som den anglikanske kirken har påført lesbiske, homofile og transpersoner som følge av beslutningen om å utestenge den episkopale kirke i USA for å tillate homofile ekteskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter