Nyheter

Æreskamp om dødsgebyr

Sjelden frekkhet, sier Trygve Slagsvold Vedum om at Frp ville ha ære for å ha fjernet «dødsgebyret». Og ved vedtak av revidert budsjett var Ap i spann med Rødt.

– Jeg er glad for at vi sammen med KrF har unngått å få innført et gebyr for skifte, Det er en positiv seier for Frp, sa Frps finanstalsmann Helge Andrè Njåstad i stortingsårets finale: Debatten om revidert budsjett.

I debatten jaktet Høyre hardt på Ap om overordnet økonomisk politikk – og SV dunket til mot Venstre for manglende miljøsatsinger. Men at Frp fra «selveste» talerstolen tok ære for at «dødsgebyret» – 1.130 kroner for å få utstedt skifteattest – blir borte, fikk Sp ut i æreskamp.

– Dette gebyret har faktisk tre ulike Frp-statsråder kjempet for å innføre. At partiets «store seier» nå er å ha stoppet et gebyr som Sylvi Listhaug ville innføre, er en ny, parlamentarisk metode fra Frp, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

LES OGSÅ: KrFs garanti mot Frp er i spill

Folkeprotest

Siden Vårt Land i februar avdekket regjeringens planer om et slikt gebyr, har Sp-lederen vært hærfører mot det. Og KrF fikk til slutt kontant stoppet «dødsgebyret» i forhandlingene om revidert budsjett.

Ikke minst i sosiale medier har avgiften møtt folkeprotest. Og blant menige i Frps stortingsgruppe har gebyret i all hemmelighet vært fælt upopulært.

– Men er det ikke vel friskt av dere å ta æren for at gebyrplanen skrinlegges, Njåstad?

– Vi jubler alltid for avgifter som blir borte, uansett hvem som har fjernet dem, svarer Frp-talsmannen.

«Sjelden frekkhet»

Den forklaringen kjøpte ikke Sp-lederen. Overfor Vårt Land gjennomgår Vedum hele Frps opptreden i saken: I kraftige stortingsoppgjør mot Sp og i brev til Stortinget har justisministrene Listhaug og Wara kjempet iherdig for gebyret.

– Derfor er dette en sjelden frekkhet. Å fremstille bortfall av dødsgebyret som en av Frps seire, er svært spesiell politisk nytale, sier Vedum.

Årets reviderte budsjett er den tiende budsjettpakken som Høyre, Frp, Venstre og KrF har landet sammen. I debatten fikk nøkkelpartiet KrF mange nikk for å ha gjort budsjettet mer sosialt – og lite pepper for å ha berget Solberg-regjeringens økonomiske opplegg nok en gang.

LES OGSÅ: Analyse om KrF: I flomlys for alt annet

I baksetet

Høyres hovedtalere priste KrF – og jaktet på Ap. Oppskriften var å fremstille Ap som partiet som gir opp styringsansvaret – og gjør opp tall uten full dekning. Finanstalsmann Henrik Asheim (H) var hardt i omtalen:

– Ap har sluppet rattet og satt seg i baksetet. Det mest realistiske av opposisjonens budsjetter er SVs, der det er påvist dekning for utgifter.

Ap og Rødt

I samlingen av mindretallsforslag under budsjettvoteringen, var Ap ofte i spann med Rødt. Vårt Land talte opp hele 16 forslag der Rødt var inne i varmen med Ap – og fremmet endringer sammen med SV, Sp – og delvis MDG.

– Hvilket signal er dette?

– Vi er glad for all støtte vi får og sorterer ikke blant dem som støtter oss, svarer Aps finanstalskvinne, Rigmor Aasrud.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes avviser at partiet søker å klistre seg taktisk til Ap, partiet som Rødt tapper for velgere om dagen:

– At opposisjonen står samlet, er sunn fornuft. Rødt har alltid vært et parti som samarbeider med andre.

– Heller fellesskap enn å være enslig politisk fyrtårn?

– Fellesskap fungerer – det er jo Rødts slagord, svarer Moxnes.

LES OGSÅ: Sp vil ikke slippe Rødt inn i varmen

Grønt slagsmål

Venstre og SV sto for et av de mest tempererte oppgjørene før stortingsferien. SV-leder Audun Lysbakken startet ironisk med at det var «gledelig å hilse på Venstre igjen» etter at partiet hadde forsvunnet inne i regjeringen.

– Det er aldri tidligere gjennomført mer klimapolitikk enn fra den regjeringen Venstre nå er en del av. Det kan faktasjekkes, sa Abid Q. Raja (V).

– Venstre har kun bidratt med ærlig innsats. Den er ikke fantastisk, sa Lysbakken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter