Verden

Erdogan vant valget

Tyrkias president og partiet AKP har sikret seg flertall.

Flertallet er klart etter når over 95 prosent av stemmene er telt opp.

To høytstående AKP-medlemmer erklærer allerede tidlig under opptellingen at partiet kommer til å vinne tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen.

– Dersom denne trenden fortsetter, er det sannsynlig at vi vil ha en ettpartiregjering, sier de.

LES OGSÅ: Skjebnevalget i et splittet Tyrkia

Høy oppslutning

Ifølge TV-kanalen CNN Tûrk viser opptellingen at AKP få 315 av de totalt 550 plassene i den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Ved parlamentsvalget tidligere i år fikk partiet 258 mandater.

Det største opposisjonspartiet CHP får 134 plasser, det prokurdiske partiet HDP, 59 plasser og MHP 42 plasser, viser mandatfordelingen etter at AKP sikret seg 49,6 av stemmene.

Det er andre gang på fem måneder og fjerde gang på to år at tyrkerne går til urnene. Likevel var valgdeltakelsen høy i hovedstaden Ankara, opplyser den svenske politikeren Margareta Cederfelt, som er valgobservatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Tyrkia.

– Interessen for å stemme er svært stor, sier Cederfelt, som anslår at mellom 70 og 90 prosent har brukt stemmeretten sin.

Anspent

I den kurdiskdominerte byen Diyarbakir var stemningen søndag kveld anspent og etter at resultatet ble klart startet sammenstøtene.

Sikkerhetspoliti brukte tåregass mot demonstrantene som kastet stein og sperret av hovedgaten, forteller vitner ifølge Reuters.

– Folk vet ikke riktig hva som vil skje, det er ganske urolig. De vet ikke hva som kommer til å hende i landet, sa Özgur Cenngiz fra Stockholm til nyhetsbyrået TT.

Et stort antall politi- og sikkerhetsfolk har overvåket valget, men det er ingen valgstemning, forteller han. For kurderne i Tyrkia står mye på spill, etter at våpenhvilen mellom den forbudte kurdiske PKK-geriljaen og tyrkiske myndigheter brast i juli.

En seier til AKP og president Recep Tayyip Erdogan kan øke den dype splittelsen i Tyrkia, mellom konservative som hyller Erdogan som sin helt, og sekulære, vestligorienterte tyrkere som er svært mistenksomme overfor Erdogans stadig mer autoritære trekk og islamistiske idealer, skriver Reuters.

Sikre makten

I valget i juni måtte AKP nøye seg med 41 prosent av stemmene. Etter noen korte og mislykkede koalisjonsforhandlinger med det største opposisjonspartiet CHP, AKPs gamle erkefiende, besluttet Erdogan å skrive ut nyvalg.

Erdogan, som også er AKPs grunnlegger, beskyldes av sine kritikere for å ha tvunget nyvalget igjennom for å sikre AKP flertall i nasjonalforsamlingen og slik sikre sin egen maktposisjon.

Ifølge TV-kanalen CNN Tûrk viser opptellingen at AKP få 318 av de totalt 550 plassene i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Det største opposisjonspartiet CHP får 132 plasser, det prokurdiske partiet HDP, 59 plasser og MHP 41 plasser.

Opptellingen gir 49,6 av stemmene til AKP.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden