Nyheter

Erdogan strammer grepet

Det blir vanskeligere og vanskeligere for kristne og humanitære organisasjoner å operere i Tyrkia.

– Vi har enda ikke fått en forklaring på hvorfor vi ble kastet ut av Tyrkia. Vi fikk plutselig vite at Folkekirkens Nødhjælp i likhet med andre organisasjoner ikke var ønsket i landet. Det var ikke kun trosbaserte organisasjoner, men de var i overtal, sier Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, til Kristelig Dagblad.

Streng linje

Kristelig Dagblad kan videre fortelle om flere hundre humanitære organisasjoner, kristelige eller ei, som siden 2016 har blitt kastet ut av Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter hevder utkastelsene skyldes mistanke om terrorvirksomhet, mistanke om regnskaper som ikke går opp eller en rekke andre årsaker.

Blant de utkastede organisasjonene selv er derimot konsensus at utkastelsene skyldes tyrkisk fiendtlighet mot kristne og menneskerettighetsforkjempere, skrives det i avisen.

Etter kuppet

Etter det mislykkede kuppforsøket mot president Erdogan, innledet tyrkiske myndigheter en utrenskning av organisasjoner knyttet til kuppmakerne. Den gang ble 370 organisasjoner suspendert.

Siden har en rekke organisasjonsarbeidere blitt utvist eller arrestert for å ha medvirket i kuppforsøket. Blant annet står for tiden den amerikanske pastoren Andrew Brunson fra North Carolina tiltalt for å hjelpe kuppmakerne. Videre er en medarbeider i Amnesty International tiltalt for å ha lastet ned en mistenksom app.

– Jeg tror NGOer oppfattes som en trussel mot dem med makt, fordi de viser at rettsstaten ikke fungerer i Tyrkia. Man forsøker å skjerme seg fra kritikk både innenfra og utenfra, sier kommunikasjonssjef i Amnesty International, Dan Hindsgaul til Kristelig Dagblad.

LES OGSÅ: Erdogan valgt fordi han bygger nasjonen

Økt spenning

Akkurat hvilke årsaker som ligger til grunn for Erdogans økende mistro mot kristne og humanitære organisasjoner er uklart, men retorikken mot dem har sakte, men sikkert blitt hardere.

Etter at Østerrike tidligere i juni utviste en rekke tyrkisk-finansierte imamer og stengte moskeer, snakket Erdogan om en religionskrig mellom korsriddere og halvmånen.

I tilegg har en undersøkelse gjort av tyrkiske journalister i eksil gjennom Stockholm Center for Freedom, vist at kristne i større grad opplever hatefulle ytringer enn tidligere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter