Nyheter

Er denne mannen en gryende diktator?

Danmark kutter bistand og Verdensbanken trekker lån etter trusler mot homofile og lesbiske i Tanzania. Bak ligger et enda større drama mot demokrati og rettsstaten, advarer professor.

Det stormer rundt det østafrikanske landet, etter at guvernør Paul Makonda i Dar es Salaam i Tanzania nylig ba folk angi homofile med sikte på å få dem fengslet.

Selv om landets regjering har tatt avstand fra denne type aksjoner mot LHBT-personer, har Danmark valgt å holde tilbake 65 millioner danske bistandskroner, mens norske myndigheter foreløpig velger å satse på kritisk dialog.

LES OGSÅ:

Trekker stort lån

Før helgen ble det kjent at Verdensbanken trekker et stort lån på 300 millioner dollar til Tanzania, delvis som en reaksjon mot trusler, diskriminering og angrep på LHBT-samfunnet. Men Verdensbanken har også en annen alvorlig begrunnelse:

Myndighetene har intensivert en gammel politikk der jenter som blir gravide blir utvist fra skolen. Jentene får heller ikke komme tilbake til skolebenken etter at de har født. Hvert år blir rundt 8.000 gravide jenter utvist, og på noen skoler er det innført tvungne graviditetstester av jenter.

President John Magufuli, som kom til makten etter valget i 2015, støtter praksisen:

– Så lenge jeg er president (...) vil ingen gravide studenter får komme tilbake til skolen. Blir du gravid, er du ferdig, sa presidenten i fjor.

Til kamp mot korrupsjon

John Magufuli kom til makten som et friskt pust, med kamp mot korrupsjon og sløsing av offentlige midler som fanesaker. Han gikk til verket med symbolsaker som å kutte egen lønn med nesten tre fjerdedeler, han barberte byråkratiets oppblåste reisebudsjetter og dro selv på gaten med feiekost i en nasjonal dugnad mens han avlyste den kostbare feiringen av frigjøringsdagen.

– Magufuli kom inn med sterk støtte og tok flere populære grep. Han gikk kraftig til angrep på kriminalitet og på storkorrupsjon innenfor olje- og gassindustrien og gruvesektoren, sier Lise Rakner, CMI-forsker og professor ved Universitetet i Bergen.

Hun er imidlertid sterkt kritisk til presidentens bruk av autoritære metoder og omstridte lovendringer for å gjennomføre sin politikk og befeste sin makt.

LES MER:

Dramatisk angrep

– Det går utforbakke med demokratiet og rettsstaten i Tanzania. Magufuli og hans regjeringsparti CCM er i ferd med å gjennomføre et dramatisk angrep på alle kritiske røster. Dette har store negative virkninger for ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og rettsbeskyttelse, særlig for minoriteter, sier Rakner.

Hun kaller angrepene på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner for ekstreme og uakseptable. Likevel frykter hun at den ensidige, internasjonale oppmerksomheten om dette kan fungere som et røykteppe mot den alvorlige, antidemokratiske utviklingen.

– Det er som hentet fra diktatorens lærebok når myndighetene retter oppmerksomheten mot et «problem» som homofiles rettigheter for å dekke over andre og enda mer alvorlige demokratiske rettighetsbrudd, sier Rakner.

LES MER:

Utbredt homofobi

Ettersom homofobi er utbredt i befolkningen i Tanzania og en rekke andre afrikanske land, er det enkelt for myndighetene å snu det hele til å handle om et vestlig angrep på landets egne normer og verdier.

– Magufuli utnytter den internasjonale kritikken i homofilisaken til å styrke sin hjemlige velgerbase, på samme måte som president Robert Mugabe i Zimbabwe utnyttet internasjonal fordømmelse til å samle nasjonen mot å la seg styre av utenlandske aktører som de tidligere koloniherrene, påpeker Rakner.

Hun sier den antidemokratiske utviklingen i Tanzania begynte før Magafuli ble president, men at trenden er forsterket under hans tre år ved makten.

LES OGSÅ:

Stormangrep mot kritiske røster

Rakner betegner politikken regjeringen fører som et stormangrep på alle kritiske røster, og viser til flere eksempler:

• Den nye internettloven (Online Content Act) gir regjeringen ubegrenset rett til å overvåke alt som publiseres på nett. Internettkafeer er blitt pålagt å installere overvåkningskamera.

• To opposisjonspolitikere som kritiserte regjeringspartiet ble dømt til henholdsvis fem og seks måneder i fengsel for hatefulle ytringer mot presidenten. Nylig ble to utenlandske journalister arrestert mens var i Tanzania for å undersøke arbeidsforholdene for journalister.

• 28. oktober kunngjorde guvernøren i Dar es Salaam at alle homofile skal anmeldes og arresteres. Innen uken var omme hevdet han å ha navn, adresse og oppholdssted til 180.000 «mistenkte».

• 10. september vedtok parlamentet i Dodoma en statistikklov som forbyr all innsamling, analyse og spredning av data som ikke er forhåndsgodkjent av Tanzanias Statistiske Sentralbyrå.

Bør stanse bistand

– Bør Norge gjøre som Danmark og fryse bistand til Tanzania på bakgrunn av den illevarslende utviklingen?

– Det er ikke fornuftig å kutte bistand til Tanzania bare med utgangspunkt i angrepene på de homofiles rettigheter. I så fall gjør man som myndighetene ønsker og snur søkelyset bort fra det større og mer alvorlige bildet. Det er livsfarlig å isolere reaksjoner mot Tanzania til LHBT-saken alene, sier Rakner.

Derimot mener hun Norge ikke kan akseptere vedvarende og grove brudd på demokrati og menneskerettigheter.

– Sett i lys av angrepet på grunnleggende rettigheter bør Norge vurdere kutt i stat-til-stat-støtte, sier UiB-professor og CMI-forsker Lise Rakner.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter