Nyheter

Enorme abortkutt mulig

ANALYSE: På verdensbasis er det mulig å unngå 36 millioner aborter hvert år, hvis alle får tilgang til moderne prevensjonsmetoder. Det tilsvarer nær 100.000 færre aborter hver dag.

Her hjemme vekker det debatt at KrF er uenig med sitt ungdomsparti som støtter gratis p-piller og annen prevensjon til unge under den seksuelle lavalder, slik Vårt Land skrev i går. Hensikten fra KrFU er blant annet å få ned antallet aborter.

LES MER: KrFU uenig med moderpartiet

I fattige land står slaget om tilgang til prevensjon overhodet. Nye beregninger viser store, positive konsekvenser dersom alle får tilgang til prevensjon og moderne metoder for familieplanlegging. Utsiktene til dette er imidlertid sterkt svekket av blant annet Donald Trumps politikk og den katolske kirkens lære.

LES MER: Langt færre velger abort

Politisk og religiøst minefelt

Tilgang til prevensjon og sikre aborter er et politisk og religiøst minefelt. Det ser man ikke minst gjennom konsekvenser i mange fattige land av den katolske kirkens restriktive holdning til bruk av prevensjon.

Pave Frans sa riktig nok i 2015 at gode katolikker ikke bør formere seg «som kaniner», men samtidig forsvarer han bestemt kirkens prevensjonsmotstand, slik den ble befestet av pave Paul VIs innsigelse i 1968 mot kunstig prevensjon for katolikker.

En ny rapport fra amerikanske Guttmacher Institute viser at manglende tilgang på prevensjon og helseoppfølging av gravide kvinner i fattige land, har enorme konsekvenser. Det fører årlig til 89 millioner uønskede svangerskap for disse kvinnene, og 48 millioner utførte aborter.

LES MER: Pave-ja til unntaksvis prevensjon

Vil gi stor gevinst

Guttmacher-rapporten viser potensielt enorm gevinst med ganske beskjedne investeringer. Dersom alle behov ble dekket for tilgang til moderne prevensjon i utviklingsland, kunne antallet aborter bli redusert med 36 millioner. Det tilsvarer nesten 100.000 færre utførte aborter daglig.

En annen betydelig gevinst ville bli mer enn 600 færre svangerskapsrelaterte dødsfall daglig, samt 67 millioner færre uønskede graviditeter årlig, en nedgang på 75 prosent.

Bak store tall som fort blir tørr statistikk, ligger enorme menneskelige lidelser som kunne vært unngått. Det fordrer en relativt beskjeden økonomisk innsats, men betydelige holdningsendringer, ikke minst blant mange politiske og religiøse ledere.

LES MER: Samles om tradisjonelle verdier

Trumps endrer USA-politikk

Etter påtrykk ikke minst fra konservative kristne kretser, har USAs president Donald Trump vedtatt at hjelpeorganisasjoner som informerer om abort, skal nektes amerikansk pengestøtte. Dette rammer mye bredere enn bare abortspørsmålet, og har bidratt til å bremse en positiv utvikling, ettersom de samme organisasjonene gjerne også er sentrale aktører for å bedre tilgangen til prevensjon.

Trumps politikk er blitt møtt ikke bare med kritikk, men også med politisk handling. For eksempel gikk Solberg-regjeringen i årets reviderte nasjonalbudsjett inn for å øke bevilgningene til seksuell og reproduktiv helse med 32 millioner kroner.

– Innsatsen for kvinnehelse er særlig viktig i en tid der vi ser at tidligere oppnådde resultater og videre fremgang er under press, var begrunnelsen fra utenriksminister Børge Brende, som kanskje særlig har de negative virkningene av Trumps politikk i bakhodet når Norge øker sin innsats på dette feltet.

LES MER: Trump belønner kristne velgere

Canada trapper opp

Enda lenger for å kompensere for Trumps kutt, går Canadas liberale statsminister Justin Trudeau. Nylig annonserte hans regjering en «feministisk» bistandspolitikk, og tirsdag la Canada på bordet en milliardpakke for satsing på reproduktiv helse og familieplanlegging i utviklingsland.

Blant annet får Mosambik nå en bistandspakke på 18 millioner dollar til støtte for arbeid for familieplanlegging og sikre aborter. Det skjer mindre enn tre år etter at det afrikanske landet legaliserte abort.

Dette er en linje som får Canadas katolske bispekonferanse til å kritisere Trudeau-regjeringen. Biskopene mener regjeringen tillater «politisk ideologi» å diktere en politikk som fremmer abortrettigheter.

LES MER: Canada varsler feministisk bistand

Kritiske kanadiske biskoper

Bispekonferansen stiller også spørsmål ved at Canada bruker hundrevis av millioner dollar mer på å fremme reproduktive rettigheter, enn på å avhjelpe den omfattende hungersnøden i Afrika.

– Skulle ikke denne pågående katastrofen ha fått statsministeren til å prioritere nødhjelp og bistand, framfor å drive politisering på hardtarbeidende kanadiske skattebetaleres bekostning, spør biskop Douglas Crosby retorisk i et brev til utviklingsminister Marie-Claude Bibeau.

Debatten om familieplanlegging må også sammenholdes med FNs siste prognoser for sterk global folkevekst, som i stor grad vil finne sted i klimautsatte regioner. I Afrika ventes befolkningen å doble seg fram mot 2050.

LES MER: 10 utfordringer for Afrika

Macron ut mot høye barnetall

Frankrikes ferske president hevdet på G20-møtet at Afrikas problemer ikke er økonomiske, økologiske eller politiske, men demografiske:

– Når man i land fortsatt får sju til åtte barn per kvinne, kan man vedta å bruke milliarder av euro, men man vil ikke klare å stabilisere noe, sa Emmanuel Macron.

Uttalelsen får gjennomgå, ikke minst på bakgrunn av hvordan den tidligere kolonimakten Frankrike fortsatt henter økonomiske gevinster i Afrika.

I all sin patriarkalske patos, har Macron like fullt et poeng, og den mest kostnadseffektive måten å møte den problematiske folkeveksten på, er nettopp ved å gi alle mennesker bedre muligheter til selv å kunne avgjøre når de vil få barn.

LES MER: Abortstrid rundt Kirkens Nødhjelp

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter