Nyheter

Enige om å få burka ut av skolen

Røde og blå på Stortinget forenes i at det bør komme nasjonale regler som sikrer at burka og nikab ikke kan brukes i skolen.

– Vi ønsker et nasjonalt regelverk. Og det tror jeg vi trenger også, sier Henrik Asheim (H).

Han har ledet arbeidet i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité sitt arbeid med å finne ut om Norge trenger egne, nasjonale regler for hodeplagg som nikab og burka i skolen. Inntil nå har det vært opp til skoler, universiteter og høyskoler selv om de skal tillate hodeplagg i undervisningen.

I komitéinnstillingen som ble lagt frem klokken 12:30 i ettermiddag ble det klart at både Høyre og Arbeiderpartiet nå skaper flertall for å sikre regler om at elever og læreres ansikt skal være synlig i skolerom og auditorier.

Her skiller regjeringspartner Frp lag med Høyre: Mens Høyre er åpen for hvordan reglene skal utformes og vil starte med å lytte til rektorer og trossamfunn sier Frp allerede nå at de ønsker et nasjonalt forbud i skolen.

LES MER: Lærerstudent sluttet etter nikab-forbud

Slås tydelig fast

– I en undervisningssituasjon er det å kunne se hverandre nærmest en forutsetning for å ha god undervisning, begrunner Marianne Aasen (Ap), som fremmet forslaget sammen med Trond Giske (Ap) og Rasmus Hansson (MDG).

Hvorfor er det viktig med et nasjonalt fremfor lokalt regelverk?

– Med et nasjonalt regelverk slår man det prinsippet tydelig fast, svarer Aasen.

LES MER: Nikabbruker Leyla Hasic redd for at forbud stenger henne ute fra samfunnet

Rammer nikab og burka

Bakgrunnen for forslaget var stor mediedebatt om heldekkende ansiktsplagg i skolen. Da Stortinget var samlet til trontaledebatt fremmet Ap forslaget sitt, men også Frp markerte seg hardt mot heldekkende ansiktsplagg.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen varslet under debatten at han ville sette i gang arbeid med retningslinjer. Men Stortinget startet uansett sin egen behandling av Aps forslag om regelverk mot tildekkende hodeplagg.

Saksordfører Asheim sier det har vært bred enighet om at forslaget bør behandles.

Hvilke hodeplagg vil bli rammet av dette?

– I all hovedsak nikab og burka. Den typen plagg som dekker til ansiktet ditt. Men dette er et veldig relevant og vanskelig spørsmål, for hvor går grensen, spør Asheim.

Han viser til at det kan være kaldt på vinteren og at mange da vil bruke luer og skjerf som dekker over nese og munn.

LES MER: I 2014 sa Torbjørn Røe Isaksen at han ikke vil innføre nasjonalt nikab-forbud i skolen

Handler ikke om religion

Både Asheim og Aasen understreker at dette kun handler om å sikre god kommunikasjon og formidling i skolen – og ikke har noe med religiøse hodeplagg i seg selv å gjøre.

– For Høyre sin del har dette ingenting med religiøse symboler å gjøre. Men det er viktig at læreren og skolen har mulighet til å si at her må du vise ansiktet ditt og at det bør være et regelverk som gjelder over hele landet, sier Asheim.

Han legger til at det nettopp på grunn av den betente debatten knyttet til religiøse hodeplagg er viktig at berørte aktører som skoler, universiteter og trossamfunn får sagt sitt.

LES MER: Somia (26) nektes å fullføre utdanningen sin

Forventer at ansiktet er fullt synlig

Flertallspartiene på Stortinget har ikke konkludert i hvordan regelverket skal utformes – for eksempel om det skal være helt forbudt med heldekkende ansiktsplagg i skolen, eller om hver enkelt lærer skal få lov til å bestemme selv.

Men de forventer at et nytt regelverk sendes på høring til skoler, trossamfunn og andre berørte tidlig neste vår. Kunnskapsministeren har varslet utdanningskomiteen om at dette er på trappene.

Flertallet i komiteen er likevel klare på at de «forventer at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med forslag til et regelverk som sikrer at ansiktet er fullt synlig i undervisningssituasjoner».

KrF og Venstre avventer – Frp vil ha forbud

Også KrF og Venstre mener det er et viktig prinsipp at ansiktet skal være synlig i skolen, men avventer å konkludere med om det trengs et felles regelverk.

– Samtidig er det et annet viktig prinsipp, at det må være rom for religiøse symboler i samfunnet vårt. Men det å dekke til ansiktet sitt byr på noen utfordringer, som handler om kommunikasjon, sier Anders Tyvand (KrF).

LES MER: Listhaug ville ikke ha nasjonalt nikabforbud

Frp går imidlertid lenger enn Ap og Høyre og går inn for et nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg – med behandling innen sommeren neste år.

– Det er viktig for kommunikasjon og forståelse at man har øyekontakt og følger mimikken til den man kommuniserer med. Og for integrering i det norske samfunnet. I tillegg er det norsk tradisjon at viser ansiktene våre i dialog. Et nasjonalt forbud går lenger enn dagens regelverk som sier det er opp til den enkelte institusjon, begrunner Frp-representant Bente Thorsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter