Nyheter

– Energireformasjonen er under oppseiling

Utslippsveksten fra energisektoren sakker ned, og omformingen av verdens energisystemer er i gang, sier Det internasjonale energibyrået (IEA) i sin årlige statusoppdatering.

– Energisektoren er hjertet i den globale omstillingen som må til for å takle klimaendringene, slår Det internasjonale energibyrået (IEA) fast i sitt World Energy Outlook 2015 som ble lagt fram tirsdag morgen.

IEA ser klare tegn på at den etterlyste energiovergangen til fornybar energi er underveis. Energibyrået viser til at rekordhøye 130 gigawatt fornybar kraftkapasitet ble installert i fjor. Fornybare energikilder befester dermed sin plass som den nest største kilden til elektrisitet, etter kull, ifølge IEA.

LES OGSÅ: Tyskerne var villige til å betale for ren energi

Utfordrer

Selv om IEA mener at utviklingen går rett vei, understreker energibyrået at innsatsen ikke er nok til å få verden på en kurs som holder temperaturøkningen dette århundret nede på to grader. IEA har laget nye anslag ut fra løfter og forpliktelser som 150 land har meldt inn til klimatoppmøtet i Paris som starter 30. november.

Med disse forpliktelsene vil utslippene fra energisektoren øke til 36,7 gigatonn i 2040. Det er 16 prosent mer enn i 2013.

Men økningen flater ut. Siden 2000 har utslippene fra energisektoren økt med 2,4 prosent hvert år. Anslaget mot 2040 tyder på en økning på 0,6 prosent per år ut dette tiåret, og så 0,5 prosent i året på 2020- og 2030-tallet. Med denne kursen blir temperaturøkningen på 2,7 grader.

– Verdenslederne som møtes i Paris må peke ut en klar kurs for å øke farten på omformingen av den globale energisektoren. IEA står klar til å bruke alle midler vi har til å støtte gjennomføringen av en enighet i Paris: å dokumentere utviklingen, fremme bedre politikk og støtte den teknologiske utviklingen som kan oppfylle verdens håp om trygg og bærekraftig energiframtid, sier lederen for IEA, Fatih Birol.

LES MER: Slik skal Indias landsbygd få lys

Størst fra 2030

IEA forventer at fornybar blir den ledende kilden til ny energitilførsel fra nå og til 2040. Bruken brer seg over hele verden, med en sterk konsentrasjon i kraftsektoren. Der står fornybar energi for nær halvparten av den nye kapasiteten som ble bygd ut i 2014.

IEA ser for seg at fornybar tar over for kull som den største kilden til elektrisitetsproduksjon fra tidlig på 2030-tallet. I EU vil fornybarbasert kraft utgjøre 50 prosent innen 2040, rundt 30 prosent i Kina og Japan, og over 25 prosent i USA og India, anslår energibyrået.

Bremset økning

Selv om verdens samlede energibruk økte også i 2014, bidro energieffektivisering til at økningen ble bare en tredel av det den ellers ville vært.

I Asia tar India snart over for Kina som det landet som øker energibruken sin mest. I 2040 vil Kinas netto oljeimport være fem ganger større enn USAs, mens India lett kommer til å gå forbi EUs netto oljeimport, anslår IEA.

India kommer til å ha både høy økonomisk vekst og har en stor og økende befolkning, men lav energibruk per innbygger – men den kommer til å øke, ifølge IEA.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fem grep

I juni kom IEA med en spesialrapport om energi og klimaendring. Der trakk IEA fram fem grep som kan få verden til å få ned utslippene fra energiproduksjon raskere, uten at det koster noe mer. De fem tiltakene er:

• Forbedre energieffektiviseringen i industrien, byggebransjen og transportsektoren

• Fase ut de minst effektive kullkraftverkene i verden

• Forsterke investeringene i teknologier for fornybar kraftproduksjon (til 400 milliarder dollar i 2030)

• Gradvis fase ut subsidier til fossilt drivstoff

• Redusere metanutslippene fra produksjon av olje og gass.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter