Nyheter

– En utarming av radioandakten

Så lenge Geir Gundersen har holdt andakt på NRK P1 har han fått foreslå musikken. Nå prioriterer NRK listepop i stedet.

Tidligere var det slik at radioandakten på NRK P1 klokken 8.20 ble etterfulgt av musikk som var spesielt valgt ut for å understreke budskapet. Nå blir andakten etterfulgt av listepop fra NRK P1s spillelister.

– NRK bryter med praksisen om at det verbale og det musikalske skal være en enhet. Det bidrar til en utarming av andakten, sier Geir Gundersen, som har selv har holdt radioandakt i mange år.

Andakten blir sendt på P1 tre ganger på i ukedagene. Klokken 05.33, klokken 07.20 og klokken 08.20 på distriktssendingene.

Det er sendingen klokken 8.20 har desidert flest lyttere: Da er 315.000 innom. Og det er denne utsendelsen som nå i utgangspunktet blir etterfulgt av P1s listemusikk. Andakten sendes også på P1+, men når da langt færre lyttere.

LES MER: I 88 år har NRKs morgenandakt gledet og frustrert hundretusener

Leie koblinger

Gundersen trekker fram et tilfelle som spesielt uheldig: Det var da en andakt basert på Johannes' åpenbaring ble etterfulgt av Ronan Keatings «If Tomorrow Never Comes». De siste par ukene har en andakt om at Gud gir styrke blitt etterfulgt av Alphavilles «Forever Young». En andakt om Markus-sitatet «Om hånden lokker deg til synd, så hugg den av» har blitt etterfulgt av «All That She Wants» av Ace Of Base.

– Jeg forstår at musikken etter andakten ikke kan bryte for radikalt med musikken som spilles ellers. Men da må musikkredaksjonen klare å finne musikk som går sammen med andaktens budskap, uten å bryte for mye med kanalens musikkprofil. Det er en faglig oppgave som de nå har kapitulert for, sier Gundersen.

Når han selv har vært andaktsholder har han tidligere vært med å velge ut hva slags musikk andakten skal etterfølges av, sammen med redaktørene som han sender manus til. Slik er det ikke lenger.

LES MER: Skulle holdt andakt på NRK – brøt samarbeidet

Bedre tilpasset. Dette er fortsatt mulig å koble andakten til musikk, også i det mest populære sendetidspunktet klokken 8.20. Det forteller P1s kanalsjef Bjørn Tore Grøtte. Men han bekrefter også at standardløsningen nå er at denne utsendelsen blir etterfulgt av musikk fra P1s ordinære spillelister.

Avgjørelsen ble først og fremst ble tatt for å kunne tilpasse de forskjellige sendeflatene bedre til forskjellige målgrupper, forteller Grøtte.

– Særlig i de regionale morgensendingene er det sterk konkurranse, og et forskjellig publikum. Der P1 og P1+ tidligere gjorde mye av det samme, ser vi nå at det trengs ulike musikkinntrykk.

– Har ikke Gundersen rett når han kaller dette en svekkelse av radioandakten som helhet?

– Jeg forstår at han kan mene det, men jeg er ikke enig. Jeg må se på helheten og tror vi nå lager et bedre produkt. Kanskje disse grepene heller gjør at flere får andakten med seg.

LES MER: Rådene var så sprikende at NRK ikke klarer å konkludere

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter