Nyheter

– En sterk Kristus-forkynner

Lekmannsbevegelsen så på Berge Furre som sin stemme, forteller Stavanger-biskop Erling Pettersen.

– Forferdelig trist, sier Erling Pettersen, biskop i Stavanger om nyheten om Berge Furres død.

– Jeg kjente ham svært godt og han var en viktig person i mitt liv. Både gjennom sitt Brasil-engasjement, i arbeidet i Kirkemøtet og de første årene av min bispegjerning, sier han.

Berge Furre har hatt en rekke kirkelige verv, blant annet var han medlem av Mellomkirkelig råd, styremedlem i Kirkens Bymisjon og medlem av det kirkelige utvalget for å vurdere forholdet mellom kirke og stat (Bakkevig-utvalget).

LES ERLING RIMEHAUGS NEKROLOG: «Ein stilfaren mann med stor påverknadskraft»

Bedhus i blodet

Men ifølge Erling Pettersen, glemte han aldri hvor han kom fra: Sjernarøy i Ryfylke – der bedehuskulturen sto sterkt.

– Hans kirkeengasjement strakk seg fra grasrota og opp til de styrende organene, forteller han.

Da Erling Pettersen ble innsatt som Stavanger-biskop i 2009, sa Berge Furre at man ikke kunne forstå Stavanger bispedømme uten å ha besøkt Sjernarøy.

– Han betød mye for folket i Stavanger bispedømme, og spesielt for den radikale delen av lekmannsbevegelsen. De opplevde nok at han var deres stemme. De så at hans sterke landbruksengasjement gikk hånd i hånd med dette, i god Hans Nielsen Hauge-ånd.

– Sterk og radikal kristusforkynnelse

Erling Pettersen beskriver Furre som en klassisk, luthersk teolog der nåden stod sentralt.

– Han vektla det sentrale at vi er skapt av Gud og elsket av Gud. Hans kristusforkynnelse var sterk og radikal. Teologisk lot han seg ikke plassere i noen fløy, og han var en sterk forsvarer av den tyske teologens Dietrich Bonhoeffers tese om at kirken kun er kirke når den er til for andre. Det skinte gjennom hos Berge også, sier Pettersen

– Har Furres kirkelige arbeid og engasjement vært undervurdert i offentligheten?

– Da han var politiker, var han nøye på å skille rollene. Han var en troende, men brukte ikke dette i debatten. Mange er kanskje blitt overrasket over hvor sterkt troen har vært med å prege ham, men flere fikk nok øynene opp for dette da han begynte som professor ved Det teologiske fakultet, sier Pettersen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Varm og personlig

Erling Pettersen har vært misjonær i Brasil, og han trekker fram Furres hjerte for Brasil som noe som mange kanskje ikke er klar over.

– Han snakket flytende portugisisk, og vi har har til og med hatt gudstjeneste sammen på portugisisk, sier han.

Fotballinteressen stod kanskje ikke helt i stil med engasjementet for sambafotballens hjemland. Pettersen minnes sankthansaften 1998 da Norge slo Brasil 2-1 i VM. Kampen ble sett hos noen felles venner, det vil si, Berge Furre satt «begravet» i en historiebok.

– Da vi heiste flagget for å feire seieren, strakk han seg til å si «å hei». Han var et herlig menneske, varm og personlig, selv om han ikke var den som sto øverst på fotballtribunen, sier Pettersen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter