Nyheter

– En ny æra etter Weinstein-dom

– Harvey Weinstein er en ond serieseksualforbryter som brukte sin makt til å true, voldta, angripe, lure, ydmyke og få sine ofre til å tie stille, sa aktor Cyrus Vance.

– Nå skal vi kjempe for å endre loven slik at voldtektsofre blir hørt og ikke avvist, slik at det blir lettere for folk å anmelde overgrep, sier skuespilleren Rosanna Arquette. Den 60-år gamle skuespilleren er en av de som jublet etter at Harvey Weinstein ble kjent skyldig i seksuelt overgrep og voldtekt.

Hun er en av de som sto fram i Ronan Farrow sin dokumentar i The New Yorker, oktober 2017.

Da Arquette avviste Harvey Weinstein, gikk karrieren en helt ny vei – nedover.

Over 90 kvinner har anklaget ham for seksuelel overgrep og trakassering.

Takket de som tok støyten i retten

– Takk, skrev Rosanne Arquette på Twitter.

Hun er en av de første som sto fram med anklager mot den fallerte filmmogulen. Arquette takket de kvinnene som førte til at den den en gang så mektige Weinstein ble ekskortert ut av rettssalen i håndjern.

Åpnet døren i badekåpe

Arguette sin historie ligner på mange andre sine fortellinger om Winsteins makt i filmbransjen. Mira Sorvino, Ashley Judd, Daryl Hannah og Annabella Sciorra har alle hevdet at han tok hevn – profesjonelt. Produsenter skal ha fått beskjed om ikke ansette, at de var «vanskelige» og andre anklager.

Rosanna Arquette forteller at hun skulle møte Weinstein på Beverly Hills hotell, hvor hun kom for å hente et manus og spise middag med ham. Han åpnet døra iført en hvit badekåpe og spurte om hun kunne massere ham. Han skal også ha dratt hånda hennes ned mot sin erigerte penis. Hun forteller at hun trakk hånda vekk og sa neo. Weinstein skal ha sagt at hun gjorde en veldig stor feil, for han navnga to andre kvinner (en skuespiller og en modell) han hadde hatt sex med, som hadde fått en skikkelig boost i karrieren.

– Jeg blir aldri den jenta, sa Arquette. Og legger til: – Da heisen kom ned i første etasjen var karrieren min endret totalt.

LES OGSÅ: Kvinne ble antastet to ganger under pilegrimsreisen til Mekka

– Han er en ond serieseksualforbryter

Den 67 år gamle tidligere Hollywood-mogulen har stått tiltalt for overgrep og voldtekter mot flere kvinner. Etter fem dager med overveielser kunngjorde juryen at han er kjent skyldig i seksuelt overgrep mot produksjonsassistenten Mimi Haley i Weinsteins egen leilighet i 2006, samt i voldtekt av en annen kvinne på et hotellrom i 2013, skriver NTB.

Han ble frikjent for den mest alvorlige anklagen om at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en lang rekke kvinner.

Mange kommenterte at denne dommen ikke ville vært mulig for noen år siden.

Sjefsaktor Cyrus Vance sa etter kjennelsen at det er «en ny dag, et nytt landskap for de som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.»

Og: – Weinstein er en ond serieseksualforbryter som brukte sin makt til å true, voldta, angripe, lure, ydmyke og få sine ofre til å tie stille, sa Vance.

En gang hollywoods mektigste

En gang var Weinstein Hollywoods mektigste mann. Men etter en rekke artikler i New York Times og New Yorker høsten 2017, har over 90 kvinner anklaget ham for seksuelle overgrep og trakassering.

Det var med på å starte #metoo-bevegelsen.

Weinstein har fått sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, blitt utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra kona.

FILE - In this Jan. 6, 2020, file photo, Actor Rose McGowan, right, speaks at a news conference as actor Rosanna Arquette, center left, listens outside a Manhattan courthouse after the arrival of Harvey Weinstein in New York. (AP Photo/Mark Lennihan, File)
Dette bildet er fra en pressekonferanse i januar. Skuespilleren Rose McGowan (t.h.), og Rosanna Arquette i midten. Begge hevder at Weinstein har vært med på å hindre karrieren deres etter at de sa nei til hans seksuelle tilnærminger.

Vi har forandret verden

Skuespilleren Larissa Gomes er en av dem som mener prosessen mot Weinstein har lagt grunnlag for en «bedre framtid for kvinner på arbeidsplasser i hele verden. »

– Vi forandret verden ved å snakke ut kollektivt, sier Gomes.

– Kvinners kollektive stemmer har gjort grunnarbeidet. Nå krever bevegelsen mer organisering rundt lovgivning og politikk som kan støtte ofre for seksuell trakassering. Vi trenger et lovverk som ikke setter kvinnene på tiltalebenken og får dem til å føle seg mer moralsk avskylige enn sin voldtektsmann.

– At Harvey Weinstein ble dømt er en stor dag og et stort skritt framover for kollektiv helbredelse.

Det sier skuespilleren Rose McGowan, som anklaget Weinstein for voldtekt allerede i 1997.

Ryktene om Weinsteins oppførsel var vel kjent; at han kunne knuse en filmkarriere uten videre. Selv har han avvist anklagene, men sagt unnskyld, og at alle det var frivillig fra alle kvinnene.

LES OGSÅ: Da metoo veltet Svenska Akademin

Ikke «bare metoo»

Forfatter og kommentor Sady Doyle skriver i en kommentar at den endringen Weinstein-dommen er et tegn på, ikke «bare» kommer på grunn av #metoo-bevegelsen.

Et så tydelig kulturelt skifte tar mer enn to -tre år, mener hun.

– Dette hendte fordi hundrevis av voldteksofre har sagt i fra høyt og tydelig. Det hendte på grunn uavhengige feministiske medier, som har presset journalister til å endre måten de skrive og dekker voldtektsanklager og seksuell trakassering, mener hun.

Doyle trekker fram at vi ikke skal lenger tilbake enn 2015 da tidligere nevnte Cyrus Vance ikke ville etterforske en overgrepsanklage mot Weinstein. Modellen Ambra Battilana Gutierrez anmeldte, og hun hadde med seg et opptak av hendelsen.

– Det føltes umulig at det gikk an å dømme en så mektig mann, skriver hun.

– Og i dag sto Vance og sa voldtekt er voldtekt... selv om det ikke finnes fysisk bevis, og at det skjedde for lenge siden.

- Uhyre komplisert sak

Journalistene Jodi Kantor og Megan Twohey i New York Times har fulgt Weinsteinsaken siden den sprakk i oktober 2017. De har også skrevet bok. Begge understreker hvor komplisert denne saken har vært. I podkasten «The Daily» forteller de hvor mange som var skeptiske til at dette kunne gå veien for påtalmyndigheten i New York. Presset for å tiltale Weinstein var stort, også fordi ingenting skjedde da en kvinne politianmeldte Weinstein allerede i 2015.

Alle visste hvor viktig denne saken ville være – symbolbetydningen er enorm. Dermed også risikabelt – fordi det kunne slå tilbake på Metoo-bevegelsen, dersom de tapte saken. Da ville ideene om av #metoo har gått for langt, for overdrevet og at vitnene ikke var til å stole på, vinne fram.

Attorney Donna Rotunno laughs as she arrives with her client Harvey Weinstein at a Manhattan courthouse for his rape trial, Monday, Feb. 24, 2020, in New York. (AP Photo/John Minchillo)

– Kvinnene er ikke til å stole på

Dette var også argumenter brukt av Weinsteins forsvarere. Sjefsforsvarer Donna Rotunno sa i sluttprosedyren at kvinnene som har kommet med beskyldningene, ikke er til å stole på.

– De skaper et univers der de fratar kvinner sunn fornuft, selvråderett og ansvar, sa hun.

Forsvarerne har kalt Weinstein en «serieflørt og synder», men ikke voldtektsforbryter.

Kompliserte historier

New York Times-journalistene Kantor og Twohey sier at historiene var enda mer kompliserte enn de trodde.

I det legger de at Mimi Haleyi og Jessica Mann hadde kontakt med Wienstein etter overgrepet. En av dem hadde et av og på-forhold i tre år.

Det er ikke uvanlig at ofre har kontakt med overgriper, eller at overgrep foregår i et forhold, men at det blir tatt ut tiltale i slike tilfeller, er høyst uvanlig.

Hvis Weinsteinsaken - av alle saker - skulle være den som svingte pendelen tilbake, ville det vært et meget stort tilbakeslag for metoo-bevegelsen.

– Vi må forstå voldtekstofre på en annen, ny og mer nyansert måte, sa forsvarerne under rettsaken.

Jodi Kantor og Megan Twohey sier at mange var nervøse også fordi saken manglet nøkkelfakta, hadde få vitner eller bevis.

– Det kokte ned til å tro på kvinnene.

Les også:

Hun ble pågrepet og plassert på Trandum for å bli tvangsreturnert til Etiopia. Når blir Sara Kebede Worku løslatt - og kan søke opphold i Norge

FrP ypper til verdistrid og varsler ny Israel-kamp

Les det første intervjuet med Smiths venners øverste leder på 23 år. Og sannsynligvis det siste

---

Fakta:

  • * Født i New York 19. mars 1952. 67 år gammel. Far til fem barn.
  • * Amerikansk filmprodusent som sammen med broren Bob først grunnla Miramax Films, deretter The Weinstein Company. De har vunnet de prestisjetunge prisene Oscar og BAFTA og har vært nominert til Emmy et titall ganger.
  • * I oktober 2017 sto en lang rekke kvinner fram i The New York Times og New Yorker og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.
  • * Hollywood-stjernene Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie og Salma Hayek er blant dem som i løpet av de neste dagene og ukene sa de var blitt trakassert av Weinstein.
  • * Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.
  • * Weinstein har fått sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, blitt utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra sin kone som følge av anklagene.
  • * I mai 2018 meldte han seg selv for politiet i New York. Han ble tiltalt for voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep mot to kvinner. Han ble løslatt mot en kausjon på 1 million dollar.
  • * I mai 2019 inngikk han og hans konkursslåtte selskap forlik med flere titall kvinner som anklaget ham for overgrep og trakassering. Ofrene fikk en erstatning på til sammen 25 millioner dollar, mens Weinstein slapp å innrømme at hadde gjort noe galt.
  • * I desember 2019 ble Weinsteins kausjon femdoblet til 5 millioner dollar etter at påtalemyndigheten mente at han har brutt kausjonsbetingelsene.
  • * I januar begynte rettssaken i New York. Weinstein har stått tiltalt for overgrep mot to kvinner – en voldtekt i 2013 og ett tilfelle av tvunget oralsex i 2006. Mandag 24. februar ble han kjent skyldig i overgrep og voldtekt.
  • * Weinstein har beklaget sin oppførsel, men avviser at han har gjort noe ulovlig og har erklært seg ikke skyldig.
  • * Weinstein blir også etterforsket av føderale amerikanske myndigheter og britisk politi, men det er ikke tatt ut noen tiltale.
  • (NTB)

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter