Nyheter

En kilde i kirkerommet

Fredag kveld inviterer Kristin Skaare til prosjektet Kilde i Oslo domkirke. Folk må gjerne ta med liggeunderlag, ifølge artisten.

– Det er fordi det er full anledning til å legge seg ned og gi seg hen til musikken som er tilrettelagt for meditasjon. Jeg tror det er behov for – og at det er tid for – å åpne opp for slike musikalske meditasjoner, utenom messeledd eller andakt som legger føringer for folks tro. Kilde er en musikalsk forlengelse av kirkens nattåpent-prosjekt, sier Skaare.

LES OGSÅ: Framfører norske salmer på afghansk

Er det likevel en tråd i prosjektet?

– Et viktig poeng er å fjerne boksene. Gudstjenesten og messen blir fort en «kontrakt» mellom publikum og arrangør, og det samme kan sies om en konsert. Det er ikke noe galt i det, men jeg mener vi også trenger noe romsligere, basert på stillhet, 
til musikk som ikke gir tekstlige ­assosiasjoner. Man skal kunne føle seg helt fri og trygg, ut fra hvor man er i seg selv. Enten man bare vil lytte eller meditere.

Hva slags musikk er det som benyttes?

– Det er instrumentalmusikk uten tekstlige føringer, som gir rom for, og åpner opp for, individets opplevelse av bare å være 
til med åpne sanser i kirke­rommet. Jeg håper musikken vil gjenspeile­ at jeg både har kjærlighet til god musikk, og en del erfaring med meditasjon. Jeg prøver å skape noe som er enkelt, men ikke ­banalt. Vakkert, men ikke sentimentalt. Rolig, men ikke søvnig.

LES OGSÅ: – Kristenledere ba for meg da jeg ville satse på opera

Er målsettingen også at 
folk skal bli bedre kjent med Gud?

– Tro er jo så privat. Jeg selv opplever at jeg har kontakt med noe større, men jeg ønsker ikke å ­definere noe for andre mennesker.

Hvordan fikk du ideen til å ­benytte kirkerommet?

– Jeg vokste opp i Jar kirke. En periode var jeg vaktmester i tillegg til menighetsarbeidet, og ­organistvikar. Mens jeg støvsugde den digre kirken, pleide jeg å ta meg noen «time-outs» 
ved å legge meg rett ned på teppe­gulvet og bare slappe av. Jeg følte meg helt trygg og helt fri, og nøt opplevelsen av det store rommet. Og nå er det kirkerom jeg elsker å spille i. Jeg makter ikke å hente­ fram en tilsvarende dybde i klubblokaler, kulturhus og lignende. Simpelthen fordi røttene i kirken er så dype.

LES OGSÅ: Hun ble mobbet på skolen og i menigheten. Men musikken forandret alt

Når gjorde du sist noe for første gang?

– For en måned siden kjørte jeg Tesla med broren min. Bånn gass. Et kick!

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter