Nyheter

– En gavepakke til misfornøyde KrFere

– Mange i Frp og Høyre mistenker at KrF vil skifte side i 2017, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

– Det er åpenbart at mange i Frp og Høyre mistenker at KrF vil skifte side i 2017. Da blir spørsmålet: «hvorfor inngå alle disse kompromissene med KrF hvis de likevel tenker å vende oss ryggen ved neste korsvei», sier valgforsker og NTNU-professor, Anders Todal Jenssen, til Vårt Land.

Foreslår å droppe KrF

Det var Dagsavisen som i morges brakte nyheten om at Frp-srepresentant for Rogaland, Roy Steffensen, luftet tanken om om å droppe KrF. Steffensen har inntrykk av at KrF ser etter en vei ut av regjeringen.

– Når vi har flertall alene med Venstre, mener jeg vi må vurdere om samarbeidet med KrF virker. Hvis Knut Arild Hareide vil samarbeide med Jonas Gahr Støre, er vi da tjent med to nye år med innrømmelser til KrF når vi faktisk klarer oss uten dem, sier Steffensen til Dagsavisen.

Uttalelsen falt rett ved inngangen til Frps landsstyremøte, som avholdes denne helgen. Der skal partiet gjøre opp status for regjeringssamarbeidet og et kommune- og fylkestingsvalg der Frp falt under tiprosentsmerket.

Steffensen mener Frp må bruke muligheten til å diskutere hvor partiets smertegrense går.

LES OGSÅ: Lanserer 20 tiltak for færre flyktninger

– Kan bety to ting

Anders Todal Jenssen mener utspillet kan forstås på to måter:

• Et forsøk på å disiplinere og myke opp KrF i forkant av tøffe budsjettforhandlinger i høst. Særlig signaler om å bruke bistandspenger til å betale flyktningregningen i Norge har fått KrF-piggene ut.

• En følge av at KrF beveger seg bort fra en regjering som sliter med oppslutningen. At Frp like så greit kan ta konsekvensen av det med én gang. Få igjennom så mye egen politikk som mulig før valget i 2017, og så komme sterkt tilbake i 2021.

– Det vil være ganske skjebnesvangert for Frp. Skal vi tro meningsmålingene betyr et farvel til KrF et farvel til regjeringen i 2017. Men da gir de seg veldig lett, synes jeg. Og sånne utspill som dette er en gavepakke til de i KrF som faktisk ønsker å skifte side i 2017. Det vil helt sikkert oppmuntre dem, sier Todal Jenssen.

LES OGSÅ: «Et brutalt møte med maktpartiet Ap»

– Får nok høre det på kammerset

Det virker jo som Frps statsråder trives overmåte godt i regjering. Siv Jensen blir vel ikke blid av slikt snakk?

– Jeg tror heller ikke denne typen høyttenkning er spesielt velkommen. Roy Steffensen er nok en litt sånn «backbencher» som tenker litt høyt. Han får nok høre det på kammerset, sier Todal Jenssen, som også opplever at Frp trives godt i regjering.

– De som sitter i regjeringsposisjon blir veldig fort blir inderlig fornøyd med seg selv, de får en litt sånn maktglad oppfatning av virkeligheten. Det har også rammet Frp. Partiet snakket i mange år om at de skulle unngå SV-fellen - ikke tape masse velgere som juniorpartner i en regjering. Nå går de i fellen selv. De er ikke i stand til å se seg selv utenfra, de ser ikke at seirene i regjering ser veldig små og puslete ut for velgerne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Venstre: Uaktuelt med samarbeid uten KrF

– Et samarbeid med Solberg-regjeringen uten at KrF er med vil være helt uaktuelt for Venstre. Det ville skape en alt for marginal situasjon, sier Venstre-representant Andre N. Skjelstadt il VG.

Helgens landsstyremøte ble i sommer omtalt som et «skjebnemøte», skriver Dagsavisen. Parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik avkrefter imidlertid det:

– Vi skal ha en vanlig politisk debatt og evaluere valgkampen. Det er mediene som har skrevet at Frps fremtid skal avgjøres nå. Jeg har aldri trodd at dette blir et problematisk møte. Men det er klart mange er skuffa etter valget, det er idiotisk å si noe annet. Derfor må vi evaluere valget, sier han til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Tok opp lån for å hjelpe flyktninger

– Finn flyktningløsninger i stedet

Venstre-representant Skjelstad ber Frp om å konsentrere seg om å finne løsninger på flyktningsituasjonen under landsstyremøtet. Dette faller under ansvarsområdet til flere Frp-statsråder, påpeker han.

– Likevel valgte Frp i likhet med SV å stå utenfor Syria-avtalen i Stortinget. Det er fullstendig uaktuelt for Frp som regjeringsparti nå. Man kan ikke sitte i regjering med så sentrale statsrådsposter på asylområdet og prøve å unndra seg ansvaret nok en gang, sier Skjelstad.

Fredag skrev Vårt Land at Frps stortingsgruppe kommer med 20 forslag til tiltak for å redusere flyktningstrømmen under helgens landsstyremøte.

VG skriver at Skjelstad har registret at Frp på Stortinget fremmer krav til innstramminger i asylpolitikken. Frp må forholde seg til at de sitter i regjering, fastslår han:

– Partiet kan ikke både sitte på utsiden og innsiden av Regjeringen, sier Skjelstad.

Krever flyktningplan

Oppfordringen fra Venstre er tindrende klar:

– Vi forventer at regjeringen lager en plan for hvordan vi raskt kan integrere dem og raskt få dem i arbeid. La det ikke herske noen tvil om at dette er jobb nummer 1 for FrPs statsråder i regjeringen, sier Venstre-politikeren, og legger til:

– Det viktigste vi må gjøre er å sørge for at de som kommer hit og har rett på beskyttelse blir integrert raskt og kommer raskt i arbeid. Nå må partiets statsråder komme opp med en plan for hvordan vi skal finansiere mottak av kanskje så mange som 60.000 asylsøkere i løpet av i år og neste år og vi vet at mange av disse har rett til beskyttelse og vil få opphold i Norge enten Frp liker det eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter