Verden

En fransk forbindelse

Islamister i Mali misliker at Frankrike har 2.000 soldater i landet.

Hotellangrepet i den tidligere franske kolonien Mali kan ha skjedd helt uavhengig av terrorangrepet i Paris forrige fredag, men Frankrike kjemper aktivt mot islamister i sin tidligere ­koloni, og franske spesial­soldater var blant de første på plass utenfor hotellet etter gissel­takingen.

Fransk intervensjon

I ­januar 2013 var det bare en rask fransk reaksjon som hindret at islamistiske opprørere inntok ­Malis ­hovedstad Bamako, etter et ­militærkupp året før. Da islamistene erobret nordlige deler av landet og startet ødeleggelser i den legendariske oldtidsbyen Timbuktu, sendte president François Hollande 2.900 soldater for å hindre islamistisk maktovertakelse.

Soldatene ble møtt med jubel og takknemlighet. Da franskmennene gjenerobret byen Gao, ropte tusenvis av innbyggere «frihet» og «leve Frankrike». ­Underlegne islamister trakk seg den gang tilbake, men de angriper stadig både maliske styrker og FN-styrken på 9.000 soldater.

LES OGSÅ: Norske styrker og fly på plass i Mali

Ikke tilfeldig

Frankrike er ikke et tilfeldig offer for islamistiske terrorangrep. Landet ­huser Europas største muslimske ­befolkning med ti millioner, og de er overrepresentert i alskens negative statistikker: Verst boliger, dårligst utdanning, høyeste ledighet og flest fengslede.

Mange kommer fra den tidligere­ franske kolonien Algerie, det nordafrikanske landet som måtte gjennom en blodig frigjøringskrig før franskmennene trakk seg ut i 1962. Men også fra tidligere kolonier i Vest-Afrika er det mange muslimske innvandrere, og mange sliter med å finne seg til rette i et land der integrasjonen går dårlig og det nasjonalistiske og fremmedfiendtlige Nasjonal Front fosser fram.

Le Pen

På en meningsmåling tidligere i år sa hver tredje franske velger at de ville stemme på Marine Le Pens parti, og Le Pen anses nå som en mulig vinnerkandidat ved neste presidentvalg. Ikke minst for mange franske muslimer er dette skremmende, og det er ikke tilfeldig at Frankrike er det vestlige land som har sendt flest jihadister til IS og andre islamistgrupper i ­Syria og Irak.

Både blant islamister og mange­ mer moderate muslimer er det særlig upopulært at den sekulære, franske staten har svært strenge regler mot bruken av hodeplaget hijab og andre religiøse plagg.

LES OGSÅ: 20 millioner trues av matmangel

Hard retorikk

Etter terrorangrepet i Paris har Hollande lovet nådeløs kamp mot islamistene i IS og andre terrorister. Bare noen dager før Paris-angrepet bombet franske fly et oljeanlegg som kontrolleres av IS i Syria. Franske fly har også angrepet treningsleire i Syria for utenlandske ­jihadister som var mistenkt for å ha planlagt angrep i Frankrike, og siden september i fjor har de utført rundt 200 luftangrep mot IS-mål i Irak.

For ytterliggående islamister i Midtøsten oppfattes Frankrikes handlinger som spesielt provoserende, med sin forhistorie der de sammen med britene etter 1. verdenskrig brukte militærmakt for å erstatte det ottomanske ­
riket med vennligsinnede regjeringer i nye statsdannelser.

Afrika

Totalt har Frankrike rundt 10.000 soldater utenlands, blant annet i Mali, Tsjad, Burkina Faso, Elfenbenskysten og Den sentralafrikanske republikk. I tillegg deltar de med 8.000 soldater i ­internasjonale fredsstyrker.

Tirsdag tok Frankrike for første gang i bruk en klausul i ­EU-traktaten som åpner for å anmode de andre landene om militær støtte, da forsvarsminister Jean-Yves Le Drian ba om hjelp i kampen mot IS i Syria, Irak og i Afrika. Frankrike ønsker også avlastning i operasjoner i Afrika for å kunne prioritere hjemlig sikkerhet. Men det er liten tvil om at Frankrike etter årets blodige terroranslag på fransk jord har tatt rollen som et utsatt frontland i kampen mot islamistisk terror.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden