Nyheter

En feltlivssynshumanist – 25.000 soldater

– Feltprester tror de kan betjene alle, uavhengig av livssyn, hevder prosjektrådgiver Norunn Kosberg. Nå har Forsvarets første feltlivssynshumanist tilrådt.

Onsdag uken fikk Feltprestkorpset sin første feltlivssynshumanist – filosofen Ida Helene Henriksen. Likevel er ikke avtroppende prosjektrådgiver i Forsvaret, Norunn Kosberg fornøyd. Hun arbeidet i to år sammen med imam Najeeb Naz for å undersøke hvordan Forsvaret kan ivareta et større livssynsmangfold.

I den ferske rapporten kritiserer ikke Kosberg bare fordelingen av geistlige mellom livssynene, men også en «majoritetsarroganse» der prester antar at de kan ivareta behovene til også ikke-kristne soldater. Dessuten opplevde hun at soldater utsettes for press til å delta i kristne fellesaktiviteter.

– Det mest graverende er fellesseremoniene. Unge blir dratt inn uten å få tenkt over hva de mener, og må aktivt stå imot, noe som kan være vanskelig i en så hierarkisk organisasjon som Forsvaret, forteller hun.

Kosberg viser til det såkalte «bønn på linje»-ritualet, der soldater deltar i fellesbønn under oppstilling. Soldater som ikke vil delta i bønnen, får på ulike måter mulighet for å bli fritatt fra ritualet, men i enkelte tilfeller har løsningen vært å tilby dem å tre av foran resten av avdelingen.

– Når 100 soldater står på linje, er det vanskelig å være den ene som ber om å få tre av for å slippe å be, sa daværende landstillitsvalgt soldat Grunde Almeland til Vårt Land i 2014.

LES MER: Soldater skrotar fellesbønn

Betjener alle. Kosberg mener det vitner om majoritetsarroganse at Forsvaret fram til nå ikke har laget alternativer for ikke-kristne soldater.

– Holdningen er at kristne prester kan betjene alle. Det er ikke nødvendigvis slik at alle soldater har lyst til å snakke med en prest. Det må Feltprestkorpset være mer ydmyke og forstå, fastslår hun. I rapporten skryter Kosberg av modellen som er i bruk i det nederlandske forsvaret.

– Der baserer man tilbudet på holdningene til soldatene, heller enn hvilket trossamfunn de er medlem av. Medlemskapstall blir veldig lite representative, forklarer hun.

Ønsker kritikk. Feltprost Alf Petter Bu Hagesæther understreker at rapporten er bestilt fra Feltprestkorpset.

– Vi ønsker kommentarer som kan bidra til utvikling velkommen, forklarer han. Samtidig kjenner han seg ikke igjen i beskyldningene om majoritetsarroganse.

– En majoritet vil alltid kunne bli beskyldt for arroganse. Men vi i Feltprestkorpset har selv tatt initiativ, og det er mye ydmykhet og åpenhet å finne her.

Egen modell. Ifølge Hagesæther har Forsvaret foretatt en omfattende studie av feltprestordningen i mange europeiske land, men det er ikke aktuelt å ta i bruk den nederlandske modellen.

– Vi fant mye bra der. Men det vi fant i våre studier, særlig av Tyskland, var at ordningen gjenspeiler modellen hver stat har overfor religion. Norge er ikke likt Nederland, verken når det gjelder historie eller kultur, og vi må finne vår egen modell.

Tross kritikken ser feltprosten lyst på fremtiden.

– Det er alltid vanskelig å spå. Men vi er i startfasen av en utvikling mot større mangfold, som igjen kan bidra til at Feltprestkorpset får større relevans og blir mer aktuelle.

LES MER: Humanist og imam til Feltprestkorpset

Optimist. Forsvarets første feltlivssynshumanist, Ida Helene Henriksen, er optimist med tanke på det framtidige samarbeidet.

– Det har vært en lang modningsprosess i Feltprestkorpset, men stemningen nå er at det er avklart. De ønsker meg velkommen, inviterer til samarbeid, og ser på meg som en ressurs, forklarer Henriksen, som også er opptatt av å rose Kosberg for jobben hennes.

– Hun har gjort det mye lettere for meg å få oversikt, og å navigere i terrenget, skryter Henriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter