Nyheter

– En fantastisk foreleser og retoriker

– Berge Furre ga like mye om det var 15 studenter eller 10.000 på folkemøte, forteller TF-leder.

Aud Tønnessen, dekan ved Teologisk fakultet (TF), hadde Berge Furre som sin veileder da hun tok doktorgrad på nittitallet.

Hun beskriver ham som en retoriker og fantastisk foreleser som forberedte seg godt og fremførte med engasjement.

– Han tok det like alvorlig om det var 15 studenter, eller 10.000 tilhører på folkemøte i Brasil. Han ga alt og holdt forsamlingen i sin hule hånd. Når han var ferdig, var han helt utslitt og svett. Dette engasjementet merket studentene og han var veldig populær og skattet, forteller hun.

Respekten var gjensidig. Furre likte seg veldig godt blant studentene og takket ja til alle festene og selskapelighetene han ble invitert til.

LES OGSÅ: – En sterk Kristus-forkynner

– Tok poenger utrolig raskt

Tønnessen forteller også hvordan Furre var utrolig kjapp til å ta poenger.

Hans store engasjement for mange saker, gjorde at han til tider brant sitt lys i begge ender, og dermed hendte det at han sovnet under møter.

– Da kunne han plutselig våkne for så å holde et innlegg som var to the point, forteller hun og minnes den gang Furre sovnet under en veiledningstime med henne.

– EU-kampen krevde tydeligvis mye av ham. Det var litt komisk, for det var bare oss på kontoret, sier hun.

Nekrolog: Berge Furre var ein mann med stor påverknadskraft, endå så stillfaren han var.

– Viktig for Teologisk fakultet

Ifølge Tønnessen er det en tid før og en etter Berge Furre på TF.

– Han var sterkt ønsket ved fakultetet og ble bedt om å ta jobben. Han var jo ikke teolog i utgangspunktet, men historiker.

Han brakte inn det sosiale engasjementet fra politikken og arbeidet ellers. Han tydeliggjorde at teologien har et ansvar for de svake.

Brasil ble andre hjemland

Det året han fylte 60, fikk han undervisningsfri slik at han kunne konsentrere seg om forskningen.

TF samarbeidet med en undervisningsinstitusjon i Brasil og dermed lærte Furre seg portugisisk – så godt at han holdt taler på språket.

– I Brasil ble tre av de store saksfeltene hans, det kirkelige, politiske og miljøkampen, forenet i kampen for de jordløses rettigheter. Brasil ble hans andre hjemland. Engasjementet preget også hans forskning og han skrev blant annet om den karismatiske bevegelsen i Brasil, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter