Nyheter

En av disse kan bli ny kirketopp

Anne Enger, Kristin Gunleiksrud Raaum og sannsynligvis Harald Hegstad vil bli foreslått som øverste valgte leder i Den norske kirke.

– Vi regner med å gjøre ferdig arbeidet på vårt møte tirsdag 1. mars. Men vi kan ikke garantere at vi kommer i mål da, sier Jorund Andersen til Vårt Land.

Hun er leder i nominasjonskomiteen, som til uka slipper navnene på sine kandidater til ledervervet i Kirkerådet.

Ny toppledelse

På Kirkemøtet i Trondheim i tiden 6. til 12. april skal Den norske kirke velge ny toppledelse. Kirkerådets leder er den øverste valgte lederen i folkekirken, og Svein Arne Lindø fra Stavanger har gitt beskjed om at han nå gir seg.

Jorund Andersen vil ikke kommentere navn. Hun vil heller ikke bekrefte at komiteen kommer ut med tre lederkandidater. Dette antallet har vært vanlig ved de siste valgene på leder av Kirkerådet.

LES OGSÅ: Dette er det nye Kirkemøte

Ikke fast antall

– I komiteens retningslinjer står det ingenting om hvor mange kandidater som skal foreslås, sier hun.

Velinformerte kilder Vårt Land har snakket med, bekrefter at Kristin Gunleiksrud Raaum (54) er en av dem som vil bli foreslått som lederkandidat. Hun er nå er nestleder i Kirkerådet og styremedlem i Åpen folkekirke, og til daglig generalsekretær i Norske kirkeakademier.

Også Anne Enger (67) vil stå på nominasjonskomiteens forslagsliste. Hun har de siste årene ikke spilt noen aktiv rolle i kirkepolitikken, men har mangeårig bakgrunn som statsråd, Senterpartileder og de siste elleve årene som fylkesmann i Østfold.

Sannsynligvis kommer også Harald Hegstad (56) til å bli innstilt av nominasjonskomiteen som lederkandidat. Professoren ved Menighetsfakultetet har de siste fire årene vært bispedømmerådsleder i Oslo og et toneangivende medlem av Kirkemøtet.

I motsetning til Enger og Raaum sier Hegstad nei til en ekteskapsforståelse som inkluderer likekjønnede par.

LES OGSÅ: Ba om tøffere tone fra Åpen kirkegruppe

Ingen overraskelser

Vårt Land omtalte det forestående valget av ny leder av Kirkerådet 28. desember. Her ble Enger, Hegstad og Raaum trukket fram som aktuelle kandidater, sammen med Dag Landmark (Hamar) og Jan Olav Olsen (Agder og Tele­mark).

Alt tyder på at de innkomne forslagene fra bispedømmerådene og nominasjonskomiteens drøftinger har kretset rundt disse personene.

Jan Olav Olsen sier onsdag til Dagen at han er blitt spurt, men har takket nei: Olsen tror han vil få utfordringer med integriteten hvis han skulle blitt ny leder av Kirkerådet.

– Jeg er valgt inn i bispedømmerådet med en tydelig profil på at kirken ikke bør etablere vigselsliturgi for likekjønnede. Samtidig er det flertall for dette i det nye Kirkemøtet og vil med all sannsynlighet også bli flertall for det i det nye Kirkerådet. Da kan jeg ikke for min integritets skyld være leder av et organ der jeg er uenig med flertallet, sier Olsen som imidlertid har svart ja til å være kandidat til en ny periode som menig medlem i Kirkerådet.

Kirkepolitisk profil

Inneværende periode har fler­tallet i det valgte Kirkerådet hatt en kirkepolitisk og teologisk mer konservativ profil enn Kirke­møtet og Bispemøtet. Mange tror at utfallet av høstens kirkevalg vil bidra til en endring av pro­filen både på Kirkerådet og på dets valgte leder.

Hvorvidt likekjønnede skal kunne gifte seg i kirken var spørsmålet som skapte mye blest, høy tempera­tur og deltakerrekord ved kirke­valget 2015. Fasiten er at 68 av Kirkemøtets 116 stemmeberet­tigede medlemmer er for vigsel av likekjønnede.

Ikke bare ett spørsmål

Men dette spørsmålet er nok ikke det eneste som vil være avgjørende for stemmegivningen ved ledervalget. Generelle lederegenskaper og kompetanse inn i den krevende omstillingsprosessen med avvikling av statskirkeordningen og rigging av en ny, mer selvstendig folkekirke, vil være viktig når ny toppleder skal velges.

Evnen til å være brobygger i en tilspisset og mer polarisert kirkevirkelighet blir også fremholdt som en viktig egenskap når folkekirkens nye toppleder skal velges.

Kan komme benkeforslag

Nominasjonskomiteen sluttfører sitt arbeid om kort tid. Men på Kirkemøtet er det en ny valgkomité som skal lose valgene vel i havn. Det er også åpent for benkeforslag på lederkandidater til Kirkerådet. Og for å bli valgt kreves det støtte fra et flertall av de stemmeberettigede. Det har ved tidligere ledervalg krevd flere valgomganger.

Her er favorittene:

Anne Enger

Ble pensjonist fra årsskiftet etter 12 år som fylkesmann i Østfold.

Er nyvalgt medlem av Borg bispedømmeråd, valgt på Mangfoldig folkekirke - nominasjonskomiteens liste. Er medlem i Åpen folkekirke. Er utdannet diakon.

Har vært stortingsrepresentant fra 1985 – 2001, partileder i Senterpartiet fra 2001-2005, kulturminister fra 1997- 1999, og fungerende statsminister i Kjell Magne Bondeviks sykefravær deler av 1998, frontfigur i Nei til EU-kampen, styreleder for Opplysningsvesenets fond, leder av den offentlige kulturutredningen som avgav innstilling i 2014.

LES OGSÅ: Min tro-intervju med Anne Enger

Kristin Gunleiksrud Raaum

Generalsekretær i Norske kirkeakademier. Har vært medlem av Oslo bispedømmeråd og Kirkerådet siden 2010, nestleder i rådet fra 2014. Er nå valgt nestleder i Kirkerådet. Er styremedlem i Åpen folkekirke.

Er lærerutdannet, cand. philol. med sosialantropologi grunnfag og kristendomskunnskap hovedfag.

Har vært rådgiver ved IKO – kirkelig pedagogisk senter. Har vært medlem i diverse styrer, råd og utvalg i ulike kirkelige sammenhenger. Er medlem i KAs landsråd.

LES OGSÅ: Min tro-intervju med Kristin Gunleiksrud Raaum

Harald Hegstad

Professor ved Menighetsfakultetet. Har vært medlem av Kirkemøtet og leder av Oslo bispedømmeråd fra 2010 til 2015. Er denne perioden nestleder i bispedømmerådet, valgt på nominasjonskomiteens liste.

Har vært forsker ved KIFO. Har vært medlem i Kirkerådets kirke-stat-utvalg (Bakkevig I) og medlem av det kirkelige demokratiutvalget (Bakkevig II) og leder i Teologisk nemnd under Mellomkirkelig råd. Er redaktør i Luthersk Kirketidende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter