Nyheter

En av disse blir ny Stavanger-biskop

Helge S. Gaard fikk størst oppslutning på grasrota. Torstein Lalim og Sigrid Sigmundstad er ute av diskusjonen.

Opptellingen av bispestemmer fra kirkelige råd og ansatte, samt proster og teologiprofessorer over hele landet, er nå ferdig. Konklusjonen er at Helge S. Gaard er den som er sterkest ønsket som ny biskop i Stavanger.

På topp lokalt

Gaard, som er prost på Karmøy, får klart best oppslutning blant de lokale stemmeberettigede. Hele 51 menighetsråd har ham på førsteplass – det er 18 flere enn de andre fire til sammen. I tillegg har 17 menighetsråd ham på andreplass og 8 på tredjeplass.

Stemmene vektes (se faktaboks), noe som betyr at Gaard har fått 65 «poeng» fra grasrota. Det er klart bedre enn den nest mest likte blant menighetsrådene, Ivar Braut, som bare har fått 37 menighetsråds-poeng.

Karmøy-prosten har også klart best oppslutning fra prestene i bispedømmet (73 poeng) og andre kirkelige ansatte (36 poeng). Ivar Braut er også nummer to her med 56 prestepoeng og 26 poeng fra kirkelig ansatte.

Bunn nasjonalt

Blant de nasjonale stemmeberettigede (proster og teologiprofessorer) er sakene snudd på hodet. Her havner Gaard helt sist av de fem nominerte. Han har bare fått 22 prostepoeng og 9 professorpoeng. Det er langt bak den nasjonale «vinneren» Bård Mæland som har fikk 44 poeng fra prostene og 21 poeng fra professorene. Mæland er den eneste av kandidatene som har en teologisk doktorgrad, og blant dagens biskoper er det ingen som har en slik kompetanse.

Ikke uvanlig med sprik

At det er sprik mellom de lokale og nasjonale ønskene er ikke så uvanlig, mener tidligere kirkerådsleder Nils-Tore Andersen.

– På det lokale plan ønsker man en som kjenner bispedømmet og som har virket som prest der. På nasjonalt plan betyr fagkompetansen mer og man søker å få en bredde i bispekollegiet, sier Andersen som ledet Kirkerådet – de som skal ansette biskopen – fra 2006 til 2010.

Han mener de tre gjenværende kandidatene er gode og vil ikke peke på hvem han mener bør få jobben – eller hva Kirkerådet skal vektlegge.

– Både de nasjonale og de lokale ønskene er velbegrunnede. Det er viktig med teologisk tyngde i bispekollegiet, samtidig er det bispedømmet som skal ha biskopen og jeg har stor forståelse for at de stemmer på en de kjenner godt i utgangspunktet, sier han.

Vekting

Stemmene vektes slik at menighetsrådenes mening teller en tredel. Det samme gjør stemmer fra kirkelig ansatte og stemmer fra proster og professorer. I prosent, etter vekting, fordeler stemmene seg slik:

1. Helge S. Gaard: 29,3

2. Bård Mæland: 23,1

3. Ivar Braut: 21,5

4. Torstein Lalim: 15,2

5. Sigrid Sigmundstad: 10,9

Kirkerådet har siste ord

Innen 16. november skal Den norske kirkes tolv biskoper uttale­ seg om hvem av de tre kandidatene de ønsker som kollega. Biskopene skal begrunne sine uttalelser.

Så skal Stavanger bispedømmeråd gi sin innstilling, før Kirkerådet foretar utnevnelsen på sitt møte 8.-9. desember. Kirkerådet velger fritt mellom de tre gjenværende kandidatene.

Velger lokalt

Kirkerådet har utnevnt fire biskoper siden 2012. Hver gang valgte kirkens øverste ledelse den kandidaten med størst lokal oppslutning.

Som en konsekvens av stat-kirke-forliket på Stortinget i 2008, ble retten til å utnevne biskoper og proster overført fra regjeringen og Kulturdepartementet til Kirkerådet, Den norske kirkes øverste folkevalgte organ, i 2012.

LES OGSÅ: Derfor var det bare én kvinne blant de nominerte

Av dagens bispekollegium på 12 er én utnevnt av Bondevik II, Ole Christian Kvarme (67) i Oslo, mens hele sju ble utnevnt av de rødgrønne Stoltenberg-regjeringene: Helga Haugland Byfuglien (66) sjefbiskop med sete i Nidaros i 2011, Solveig Fiske (64) i Hamar 2006, Ingeborg Midttømme (54) i Møre 2008, Halvor Nordhaug (63) i Bjørgvin 2009, Tor Singsaas (68) i Nidaros 2008, Erling Pettersen (66) i Stavanger 2009, Atle Sommerfeldt (64) i Borg 2012.

Disse fire er utnevnt av Kirkerådet: Stein Reinertsen (56) i Agder og Telemark 2013, Per Arne Dahl (66) i Tunsberg 2014, Olav Øygard (60) i Nord-Hålogaland 2014 og Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (60) i Sør-Hålogaland 2016.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter