John Gjerde Mærland gjorde sin oppdagelse like før jul og sier han har hørt at andre foreldre har lignende erfaringer. Han vil ha en debatt om kommunens sikkerhetsvurderinger før elevene fikk utdelt såkalte Chromebooks, skriver Stavanger Aftenblad.

– Hjemme har ikke ungene nubbesjangs til å komme over uheldig innhold, sier Mærland til avisen. Han mener det ikke ble gitt god nok informasjon da maskinene ble delt ut.

Når elevene får sin Chromebook, får de også en bruker som er satt opp med såkalt «sikkert søk», som skal filtrere bort upassende innhold. Det samme skal brannmuren på skolens nettverk.

Dersom maskinene brukes utenfor skolens nett, har ikke brannmuren noen effekt. Det er også mulig å opprette en privat Google-bruker – uten sikkert søk – og logge seg på med denne, men det strider mot skolens regelverk.

Kommunaldirektør Pål Larsson forstår foreldres bekymring, men minner om at det viktigste filteret sitter mellom ørene.

– Det finnes ingen filtre som stenger ute alt uheldig innhold. Det viktigste er å skape gode holdninger og et personlige filter. Elevene skal bruke digitale verktøy, skoleres i nettvett og de skal lære seg kildekritikk, sier Larsson.

LES OGSÅ: Flere unge kristne står fram som pornoavhengige