Politikk

Elever jubler for MDG-suksess

Klimastreikende ungdommer gleder seg over at MDG gjør det godt på meningsmåling i Oslo. – På sikt kan de bli størst i hovedstaden, sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

Fredag klimastreiket skoleungdom på Eidsvolls plass foran Stortinget for tredje gang i år. 40 andre steder rundt om i landet var det klimastreik og demonstrasjoner (se faktaboks).

En gjeng ungdomsskoleelever fra Marienlyst skole i Oslo er ikke i tvil om hva de ville stemt hvis de hadde stemmerett: «Vi ville stemt MDG», sier de unisont, med noen litt spedere innspill av «eller SV».

– Det er de som står mest opp for miljøet. Jeg vet ikke så mye om hva de mener om andre saker, men det er klimapolitikk som er det viktigste nå uansett, sier Amina Ben-Geloune (15).

Påvirker foreldrene

Klimastreik virker samlende, og gjør at ungdommen føler at de gjør noe meningsfullt sammen for klimaet, mener Anna Tori Ween Petersen (14). Hun tror barnas engasjement kan påvirke politikerne og andre voksne.

– Jeg ser at det påvirker foreldrene mine. Jeg tror de har tenkt at vi ikke er interessert i politikk, at de i gamle dager var mer engasjert enn oss. Det påvirker foreldrene våre når vi viser dem at det ikke stemmer, sier hun.

Det økte klimaengasjementet fra unge skyldes at det haster å gjøre noe med klimaendringene, og at sosiale medier gjør det lettere å mobilisere for klimaet enn det var tidligere, mener Eva Knoff Smith (14).

– Andre saker har ikke noe å si hvis vi ikke klarer å reversere klimaendringene, sier hun.

LES OGSÅ: Kirken samles for å brøle for klimaet

MDG flyr høyt

På torsdag fikk MDG 18,6 prosent i en Oslo-gallup gjort av Respons analyse for VG. Hvis oppslutningen står seg til valgdagen 9. september vil det være et rekordresultat for MDG. I lokalvalget i 2015 fikk MDG 8,1 prosent oppslutning i Oslo og ble ansett som en av valgvinnerne.

MDGs økte oppslutning er «veldig, veldig bra», mener ungdommene.

– Jeg tror det kan bli mer enn det på sikt. Hvis 16 åringer fikk stemme hadde oppslutningen deres vært enda høyere. Miljø er den viktigste saken for unge nå, sier Ben-Geloune.

Svein Erik Tuastad, valgforsker ved Universitetet i Stavanger, tror MDG på sikt kan bli det største partiet i Oslo.

– De samme mekanismene er i sving i Oslo som vi har sett andre steder i Europa tidligere. Der kan miljøpartiet bli største parti, sier Tuastad.

LES OGSÅ: Bompengeavtalen kan gi ny konflikter i høst

Storbyene

Tuastad mener at gevinstene av grønn politikk merkes tydeligere i de store byene, og at det kan være med å forklare at MDG gjør det godt. I Bergen får MDG 8,7 prosent på en fersk gallup Respons Analyse har gjort for BT.

– Oslo er blitt et utstillingsvindu for MDG. For to-tre år siden var det mye billig retorikk mot MDG. Men de har vist at de leverer resultater og at de utgjør en forskjell for miljøpolitikken i hovedstaden, sier Tuastad.

– Er det unge førstegangsvelgere som flokker til MDG?

– De grønne partiene har en klar overvekt blant unge velgere. Samtidig har det vært litt overraskende at de i tideligere valg ikke har slått mer an blant unge. Nå tyder det derimot på at det store gjennombruddet hos ungdom kommer, sier han.

LES OGSÅ: Frykter skjemmende solceller på norske kirker

Samarbeid til høyre

Hvis MDG skal bli en maktfaktor å regne med i den nasjonale politikken, må de begynne å gjøre det godt også utenfor de mest urbane områdene. For å få til det må de vise at de kan samarbeide begge veier, mener Tuastad.

– Per i dag er de svakere i distriktene enn i byene, men dette valget kan endre det. De kan få mer samarbeid med ikke-sosialistisk side. De trenger ikke-sosialistiske alibier rundt omkring i landet for at deres blokkuavhengige profil skal være troverdig, sier han.

---

Klimastreik

  • Fredag ble det arrangert nasjonal klimastreik for å få miljø på dagsorden i lokalvalget.
  • Høstens største internasjonale klimastreik vil skje uka 20. - 27. september.
  • I Norge arrangeres den tidligere for å få plass i valgkampen før lokalvalget.
  • Kilde: Pressemelding fra Natur og Ungdom

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk