Nyheter

Eldgammel Koran-skrift funnet i England

Skriftet anslås å være fra før år 700. Oppdaget i universitetsbiblioteket i Birmingham.

Funnet ble oppdaget mellom en rekke andre eldre skrifter og tekster fra Midtøsten på biblioteket ved universitetet i Birmingham, ifølge BBC. Pergamentskriftet inneholdt tekster fra Koranen, og anslås å være minst 1370 år gammelt. Det hadde ligget i universitetsbiblioteket helt uoppdaget i nesten et århundre. Manusskriptet er skrevet i «Hijazi-skrift», en tidlig versjon av arabisk.

Usikkert år

En test utført av Oxford University Radiocarbon Accelerator Unit viste at pergamentet, skrevet i sau- og geiteskinn, var noen av de tidligste fragmentene av muslimenes hellige skrift.

Nøyaktig hvor gamle tekstene er vites ikke, men testen viste at det er mer enn 95 prosents sannsynlighet for at det var skrevet en gang mellom år 568 og 645.

Kjente profeten?

David Thomas, professor i kristendom og islam ved universitetet i Birmingham tror forfatteren bak må ha hatt kontakt med profeten selv.

– Disse tekstene tar oss tilbake til den tid da Islam faktisk oppstod. Vedkommende som skrev dette kan ha kjent profeten Muhammed. Han kan ha sett han, hørt han tale – eller kanskje kjent han personlig? sier Thomas til BBC.

Nyhetskanalen skriver at det likevel er knyttet noe usikkerhet rundt om dette kan regnes som verdens eldste skrift, når anslaget sprer seg over en periode på nærmere hundre år mellom 568 og 645. Da er det tenkelig at private og offentlige samlinger kan overlappe, men funnet i Birmingham tyder likevel på at det er blant de eldste skriftene i Koranen, som fremdeles er bevart i verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter