Nyheter

Eksperter: Sett kristne verv på CVen

Kristne diskrimineres på jobbmarkedet, ifølge ny doktoravhandling. Rekrutteringseksperter oppfordrer likevel jobbsøkere til å sette bibelskoleåret på CVen.

Bør kristne vaske CVen sin for spor av kristent arbeid når de søker jobb? Vårt Land omtalte i går en ny, norsk doktorgradsavhandling som konkluderer med at kristne diskrimineres nesten like mye som muslimer, dersom de er åpne om religiøs tilhørighet i jobbsøknaden.

Rekrutteringsspesialist Erik Falk Hansen i Avantgarde Search gir likevel samme råd til jobbsøkere som har engasjert seg i kristne og ikke-kristne organisasjoner: Skriv det på CVen.

– Det er positivt å vise fram at du er engasjert også utenfor jobb eller studier, sier han.

Samtidig tror han at arbeidserfaring fra enkelte kristne organisasjoner kan slå negativt ut.

– Er det en konservativ organisasjon som har et konservativt syn på for eksempel homofili, så vil jeg nok anta at man kan ende opp med å bli diskriminert. Men selv har jeg ikke sett eksempler på dette, sier han.

· LES MER: Sendte ut 18.000 fiktive jobbsøknader. Konklusjon: Kristen bakgrunn trekker ned

Alt er relevant

Bjørn Wiik, konserndirektør for kommersielle aktiviteter i bemanningsselskapet Adecco, mener det er en selvfølge at for eksempel året på bibelskole eller andre kristne verv skal med i CVen.

– Alt er relevant, og alle verv kan ha en verdi. Skoleutdanning er god kompetanse og det inkluderer selvfølgelig også bibelskole, sier han.

– Husk også at fritidsinteresser og personlige egenskaper skal fortelle noe om deg som person, og gjerne hvorfor dette er egenskaper som gjør deg egnet til jobben.

Ingjerd Birkelund, divisjonsleder i rekrutteringsselskapet Experis i Manpowergroup, tror ikke alle jobber nødvendigvis bør få en plass i CVen, men av andre årsaker enn fare for diskriminering:

– Enhver CV må skreddersys og tilpasses stillingen du søker på. Søker du salgsjobb og har jobbet 14 år som revisor, er det viktigere å fremheve dine egenskaper som selger og tone ned din erfaring innen revisjon, sier Birkelund, som påpeker at det samme prinsippet gjelder kristne verv.

Overrasket over funn

De tre ekspertene Vårt Land har snakket med er overrasket over at funnene i avhandlingen tyder på at kristne diskrimineres når de søker jobb.

– Vi opplever ikke at kristne blir diskriminert i jobbsøkerprosesser. Norge er blitt flerreligiøst samfunn, og vi opplever at arbeidsgivere tar hensyn til at det kan være ulike religioner og livssyn på en arbeidsplass, sier Bjørn Wiik i Adecco.

· VÅRT LAND MENER: Diskrimineringen av religiøse er i ferd med å bli et samfunnsproblem i Norge

Truer trosfriheten

Pinseavisen Korsets Seier får ofte henvendelser fra personer som ønsker å få slettet artikler der de står fram med sin kristne tro, kunne redaksjonsleder Karl A. Jahr fortelle i 2017. Årsaken er at troen oppleves som et handikap når de skal søke jobb. Det samme skjer i den kristne avisen Dagen, bekrefter redaktør Vebjørn Selbekk på Facebook-siden sin onsdag.

– I Dagen får vi jevnlig henvendelser fra folk som ønsker å få slettet gamle saker fra nett. De viser til problemer på jobbmarkedet fordi de har deltatt i kristen virksomhet. Dette er en svært bekymringsfull utvikling som egentlig truer både trosfrihet og ytringsfrihet, skriver han.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter