Klimabevegelsen Extinction Rebellion gjennomførte flere ikke-voldelige sivile ulydighetsaksjoner i Oslo mandag. I to timer sperret rundt 70 aktivister for trafikken i krysset Fredriks gate/Karl Johan i morgenrushet. 32 aktivister ble båret vekk og arrestert, etter at de nektet å flytte seg frivillig.

Senere på dagen gjennomførte en mindre gruppe aksjonister en aksjon mot Næringsdepartementet og deretter en mot Olje- og energidepartementet. Der tok flere aksjonister seg inn i lobbyen hvor de holdt appell før de ble kastet ut. Videre nektet aksjonistene å fjerne seg etter pålegg, og politiet arresterte åtte stykker for ordensforstyrrelser.

MORGENRUSH: I to timer sperret rundt 70 aktivister for trafikken i krysset Fredriks gate/Karl Johan i morgenrushet.
Foto: Erlend Berge
Slik så det ut i Oslo mandag morgen. Foto: Erlend Berge/Vårt Land 

Hyller norsk ungdom

Arild M. Halvorsen (55) har tidligere jobbet halvannet år som boredekksarbeider i oljeindustrien, en industri han i dag mener bør avvikles. Under mandagens aksjon tok han seg helt inn i Olje- og energidepartementet, og var blant de arresterte. Før aksjonen fortalte han Vårt Land hvorfor han lar seg arrestere for klimasaken.

– Jeg aksjonerer ikke for min egen skyld. Jeg gjør det for ungdommen, mine barn, barnebarn og generasjonene som kommer, sier Halvorsen.

Han hyller norsk ungdom som det siste halvannet året har deltatt i skolestreiker og klimabrøl, og ber politikerne sette seg inn i følelsene til millioner av ungdom som krever snarlig klimahandling verden over.

– Jeg vil be om unnskyldning til alle ungdommer. Det er dem dette handler om, ikke oss som har levd en stund. Det er svært beklagelig at vi voksne fremdeles ikke har klart å stoppe og redusere de globale klimagassutslippene. Jeg beklager på det dypeste at politikerne med makta fremdeles ikke har handlet i tråd med ungdommens inderlige klimabønner og smertelige klimabrøl.

Han retter krass kritikk mot regjeringens oljepolitikk.

– Hvorfor tillater Erna Solberg fortsatt langsiktig satsning og utvikling av den norske olje- og gassindustrien? Klima- og naturkrisen skyldes nettopp utslipp fra olje og gass. Har hun noen gang vurdert å spørre ungdommen hvilken fremtid de ønsker seg? Dette er respektløst, Erna!

– Norge har særlig ansvar

Mens aksjonister blokkerte inngangen til departementet, kledde Sara van der Moer (31) seg nesten naken foran inngangen, før en mann i dress helte et svart stoff som skulle etterligne olje over henne.

OLJESØL: Sara van der Moer lot seg dekke i oljesøl for å illustrere hvor sårbare mennesker er for fossildrevne klimaendringer. I bakgrunnen holder 15 år gamle Synne Røyseland appell.
Foto: Erlend Berge
Sara van der Moer aksjonerte. Foto: Erlend Berge/Vårt Land 

Også aktivist van der Moer mener Norge bør endre sin klimapolitikk umiddelbart.

– Norge har et særlig ansvar som verdens syvende største eksportør av CO2, sier hun til Vårt Land.

31-åringen mener det estetiske er viktig for å få oppmerksomhet rundt saken. Hun dekket seg selv i oljesøl for å illustrere at utslipp av fossile brennstoff rammer mennesker negativt på en direkte måte.

– Med dette ønsker jeg å vise hvor sårbare vi mennesker er. Vi er natur, og til syvende og sist er naturen mektigere enn oss. Vi må ta vare på naturen og gjøre alt vi kan for å beskytte det som er igjen, sier van der Moer.

Ungdomsappell

Synne Røyseland (15) reiste fra Kristiansand for å delta på aksjonen. Hun holdt appell samtidig som van der Moer ble dekket av olje, og langet ut mot norske politikere.

– Vi er nødt til å snakke om at norsk olje dreper. Norsk olje er med å ødelegge livsgrunnlaget til millioner av arter, inkludert vår egen. Jeg står her i dag fordi jeg er redd for min fremtid.

Røyseland ber statsminister Erna Solberg være ærlig om klimakrisen.

– Vi krever at Erna Solberg innrømmer at norsk oljepolitikk er i strid med målene i Parisavtalen, sa Røyseland i sin appell.