Nyheter

Egypts håp i ruiner fem år etter

I 2011 reiste Kairos innbyggere seg i masseprotester for å velte Mubarak-regimet. De lyktes, men endte opp med noe enda verre.

Saken ble skrevet i 2016 – fem år etter masseopprøret mot president Hosni Mubarak. 

På fem år har egypterne gjennomlevd demokratisk maktskifte med påfølgende kupp mot den islamistiske presidenten Mohamed Morsi, for deretter å gjeninnføre militærets makt gjennom valget av Abdul-Fattah al-Sisi som president.

Bedre under Mubarak.

Professor Bjørn Olav Utvik ved Univer­sitetet i Oslo sier at Egypt i dag er langt verre enn under Hosni Mubarak:

– Verken de sosiale eller økonomiske problemene er løst, og den statlige voldsutøvelsen og undertrykkingen er blitt hardere. Selv i de verste periodene under Mubarak var ikke klimaet for ytringsfriheten verre enn nå, sier professor Utvik.

Siden den valgte president ­Mohamed Morsi fra De muslimske brorskap ble kastet i et kupp i 2013, skal rundt 40.000 mennesker være arrestert for opposisjon mot myndighetene.

Et stort antall er angivelige medlemmer av Brorskapet, som er forbudt og terrorstemplet.

LES OGSÅ: Den arabiske våren fikk aldri sjansen til å bli sommer

Terrorangrep skader turismen.

En rekke terrorangrep har langt på vei lammet Egypts tidligere så lukrative turistindustri. Parallelt er ­mediene nærmest rensket for kritiske ytringer, mens imamene
må holde seg til manuskripter godkjent av myndighetene under fredagsbønnen.

Den siste måneden skal rundt 50 administratorer av Facebook-kontoer være arrestert, angivelig for å ha manet til myndighetsprotest, mens sikkerhetsstyrkene har raidet tusenvis av hjem i Kairo for å skremme folk fra å demonstrere i dag.

Autoritært regime og politistat.

– Egypt er igjen en politistat styrt av et autoritært regime. For de fleste – og spesielt de unge under 40 år – er håpet om at president Sisi skulle skape ro og orden, erstattet av frustrasjon over elendig økonomi og økende vold, sier Bjørn Olav Utvik.

Hele opposisjonen boikottet valget til nytt parlament, som sist søndag kom sammen for første gang siden 2012. Ifølge Utvik vil ikke parlamentet utøve noen reell balansering av den sterke presidentmakten.

Lønnen slukes av matinnkjøp.

Befolkningen merker undertrykkingen på kroppen og strever med å få endene til å møtes, ifølge sosialantropolog Nefissa Naguib ved Universitetet i Oslo:

– Jeg har gjort feltstudier blant annet i Kairos brødkøer. Folk er sinte og resignerte over en forverret økonomi. Gjennomgående forteller de at 70–80 prosent av budsjettet går med til matvarer.

Naguib har møtt alt fra taxisjåfører til leger og lektorer som forteller at de strever med lave lønninger og høy inflasjon, og må ta ekstrajobber for å brødfø familien.

– Befolkningen fikk ikke den endring de ønsket seg. Tvert imot har de fleste fått det materielt verre, og aldri har flere vært i fengsel for sine meninger, sier hun.

LES OGSÅ: Blir «vist frem» fordi de er kristne

Diskuterer politikk.

Som et positiv element påpeker Naguib at en tidligere privat og lukket befolkning, har åpnet seg mot hverandre og mot samfunnet. Tankesettet er blitt friere, og det diskuteres politikk med en intensitet som til og med splitter familier.

Sosialantropologen tror Egypts svært unge befolkning fortsatt er i stand til å endre landet i riktig retning, selv om det akkurat nå ser mørkt ut:

– Dommedagsprofetiene har dominert helt siden 2011, men jeg tror ikke siste kapittel er skrevet. Historien har lært oss at revolusjoner kan ta veldig lang tid, sier Nefissa Naguib.

Håpet brast for ung aktivist.

Opptøyene som startet 25. januar 2011 førte til at Mubarak som hadde styrt Egypt med jernhånd i 30 år, ble tvunget fra makten 11. februar.

Tarik «Tito» Muhammad (22) var blant dem som da feiret.

– Jeg var 17 år. Jeg drømte om et land uten tortur, med ytringsfrihet og sosial rettferdighet. Vi var naive, sier den skuffede aktivisten Muhammad til nyhetsbyrået TT.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter