Nyheter

Eget spesialutvalg skal løse bistandsflokene i budsjettet

Hurtigutvalg trer raskt i arbeid – kan være avgjørende for budsjettavtale.

– Om utvalget må jobbe hurtig? Til det er svaret et klart ja, sier KrFs finanstalsmann Hans Olav Syversen.

Dermed har KrF fått gehør for en plan partiet, etter det Vårt Land kjenner til, har hatt lenge:

Nemlig løfte ut teknikk og politikk på bistandsfeltet til spesialpolitikere fra de fire forhandlingspartiene Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Fra KrF skal bistandstalsmann Kjell Ingolf Ropstad delta. De andre partiene oppnevner deltakere senere onsdag.

LES MER: Frp ga KrF en kald budsjettstart

Sjokk og sinne

Frontene i budsjettarbeidet er steile etter at tilleggsproposisjonen om flyktninger kom fredag. Der var det ventet at regjeringen ville flytte enda flere bistandskroner fra langsiktig hjelp over til hjemlig flyktningarbeid.

Men at så mange som 4,2 milliarder kroner skulle flyttes skapte sjokk og sinne i sentrum.

Dramaet er dette: Regjeringen trenger 4-milliarders-summen for å få budsjettet i hop. Men Venstre og KrF har i praksis svært lite å gå på. Og utsiktene til en bistandsløsning må avklares før andre større flyttinger kan foretas. En løsning på bistandskonflikten kan være selve nøkkelen til om Erna Solberg får flertall bak et budsjett.

– Hvorfor setter partene ned utvalget, Syversen?

– Tallene det dreier seg om er store. Men det er nå en ting: Det ligger i tillegg betydelige politikkendringer i det regjeringen har foreslått. Derfor må gå helt grunnleggende til verks, forklarer han.

– Det handler om å sortere ut hva som nettopp er budsjettendringer, og hva som kan løses på andre måter, legger Syversen til.

Gruppearbeid på andre felt?

Det er ikke klart om Høyre/Frp og de to sentrumspartiene kommer til å sette ned arbeidsgrupper på andre stridsfelt også. Denne metoden var også påtenkt teknikk under budsjettdramaet i fjor høst, men da var frontene så spisse og konfliktene så grunnleggende at det aldri kom på tale.

– Men det må altså jobbes fort, er meldingen fra finanskomiteens leder.

– Kan nettopp gruppegrepet være nettopp det som løser milliardkonflikten om bistanden?

– Ja, vi får da håpe det, svarer KrF-talsmannen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bistandsprotest utenfor Stortinget

Budsjettforhandlingene tas opp igjen onsdag formiddag. Omtrent arrangeres det en sjelden markering av alt som «kan krype og gå» på bistandsfeltet til stordemonstrasjon utenfor Stortinget.

Etter det Vårt Land får opplyst vil både Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien og LO-leder Gerd Kristiansen være blant appellantene.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter