– Millioner av mennesker rammet av konflikt lever i overbefolkede flyktningleirer der det er veldig dårlige hygiene- og sanitærfasiliteter, sier Egeland.

Når viruset slår til mot overbefolkede leirer i land som Iran, Bangladesh, Afghanistan og Hellas, vil konsekvensene være brutale, advarer han.

– Vi må handle nå, sier Egeland.

Flyktninghjelpen oppfordrer giverland til å vise raushet og fleksibilitet slik at hjelpeorganisasjoner kan trappe opp innsatsen med å bedre vann-, sanitær- og hygienefasiliteter i leirene.

– Mens verdens statsledere jobber med å unngå et skrekkscenario innenfor egne landegrenser, må de ikke snu ryggen til dem som bor utenfor grensene. Vi må stå i internasjonal solidaritet med folk på flukt gjennom denne veldig usikre perioden, sier han.

Egeland frykter også følgene dersom viruset spres i land som Syria og Jemen der sykehus er bombet, eller i land som Venezuela der helsevesenet har brutt sammen.

Flyktninghjelpen trapper nå opp arbeidet i Iran og er særlig bekymret over millioner av afghanske krigsflyktninger som lever i områder med ekstremt dårlige hygienefasiliteter og begrenset tilgang til helse- og sosialtjenester.

– Koronaviruset diskriminerer ingen, og det burde heller ikke verdenssamfunnet gjøre når det gjelder å hjelpe dem som er mest utsatt for å bli smittet av sykdommen, sier Egeland.

LES MER: 

• Forfølgelse i flyktningleirer: Kjærestens mor truet med å drepe Nina (17)

• «Verden holder pusten. Hvem vil vi være når koronakarantenen er over?»

• Ropstad med beskjed til barn som er redde for korona: – Det skal gå bra