Nyheter

Dyrt å kutte pleiepenger

SV tror det blir dyrere å kutte pleiepenger etter fem år, fordi det offentlige må ta oppgaven. Nå krever Karin Andersen at regjeringen får laget regnestykker på dette.

Regjeringen har ikke lagt fram statistikk på hvor mye det koster å la det offentlige betale regningen, heller enn å la foreldre få pleiepenger.

– Hva vil det koste å ansette nok personell døgnet rundt for å ivareta de alvorlig syke barna? Det er ikke vanlige sykepleiere det er snakk om, men spesial-­sykepleiere, sier stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen.

Den sittende regjeringen har i andre sammenhenger vært opptatt av å regne på kostnader, blant annet har de ønsket det såkalte innvandringsregnskapet, som skal vise hvor mye hver innvandrer koster det norske samfunn og hvor mye de yter.

Andersen er skeptisk til at regjeringen­ ikke har lagt fram et samfunnsøkonomisk ­regnestykke når det gjelder statlige utgifter for pleietrengende og alvorlig syke barn, dersom foreldrene ikke kan ta seg av dem

Fra og med første oktober innførte regjeringen en ny pleiepengeordning for foreldre med syke barn. Regjeringen ønske om at utbetalingene skal stanses etter fem år møtte stor politisk­ motstand.

Mandag besluttet Stortinget at femårsgrensen skal bort. Loven­ ble ikke endret, men regjeringen­ må legge fram en sak i løpet av 2018.

Sosialistisk Venstreparti krever nå at regjeringen legger tall på bordet.

Store kostnader

I går ble saken­ ­­drøftet i Stortinget. Andersen­-saken også har en etisk side.

– Barna trenger jo f­oreldrene ­sine. En mor som selv har et alvorlig­ sykt barn stilte i dag spørsmålet: «Hvem skal holde sønnen min når han dør?», spør Andersen.

Hun mener det er vanskelig å erstatte foreldrene.

– Helsepersonell kan aldri ­fylle rollen til en forelder i en slik situasjon­.

Hun er likevel positiv til at den nye loven om pleiepenger favnet om flere enn før. Men fryker at den blir svekket for de som trenger den mest.

– Når du har brukt opp tiden din, må barna få en ny sykdom for å få fornyet støtte. Selv om de er i en kritisk fase av sykdommen. Det er først og fremst denne innstrammingen som har skapt dette problemet, mener hun.

Vil komme tilbake

Pressekontakt i Arbeids- og sosial-­departementet, Trond Rasmussen, skriver på e-post at departementet ikke kan uttale seg om saken og viser til Helse- og omsorgsdepartmentet.

– Jeg vil imidlertid understreke at den nye pleiepengeordningen er kraftig forbedret. Høyre/Frp-regjeringen bruker mer enn en halv milliard kroner ekstra for at om lag 9000 flere familier skal få pleiepenger. Det betyr at budsjettet dobles. I den nye ordningen inkluderer vi varig syke barn fullt og helt, og lemper på det strenge sykdomskravet.

Han påpeker at reglene i den gamle ordningen var svært ­strenge og kompliserte, og nåløyet for å komme inn under­ pleie-pengeordningen var trangt.

– Det nye regelverket inkluderer ikke bare flere familier; det er også lettere å forstå for både brukerne og saksbehandlerne i Nav. Det øker forutsigbarheten og likebehandlingen­, skriver han og legger til:

– Stortinget har likevel gjennom flere anmodningsvedtak bedt regjeringen­ om å utrede og fremme forslag til endringer i pleiepengeordningen. Det vil regjeringen kommer tilbake til.

Pressekontakt i Helse- og omsorgsdepartementet ­Andreas Kaus skriver på en sms at de har mottatt det skriftlige spørsmålet fra Stortinget. Men at det er det «omfattende spørsmål som departementet må komme tilbake til».

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter