Klima

Dyrere å lage vindkraft enn å kjøpe den

I februar har strømprisene ligget langt under det prisnivået som er nødvendig for å gjøre norsk vindkraft lønnsom.

– Vindkraft trenger rundt 30 øre per kilowattime for å dekke investeringer, driftskostnader og avkastning, opplyser spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea, bransjeorganisasjonen for vindkraft.

Det nivået har strømprisene ikke vært i nærheten av i februar, ifølge Nord Pool, markedsplassen for handelen med over 90 prosent av all elektrisk kraft i Norge.

– Den gjennomsnittlige strømprisen for Oslo til og med 28. februar er beregnet til 13 øre per kilowattime, uten moms og påslag, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen.

Laveste siden 1993

Andre steder i landet har strømprisene i februar vært på nivå med strømprisene i Oslo, ifølge Nord Pools oversikter:

• Kristiansand: 13 øre

• Bergen: 13 øre.

• Trondheim: 14 øre.

• Tromsø: 14 øre.

– Det ser ut som om gjennomsnittsprisene for februar blir de laveste siden Nord Pool og kraftmarkedet ble etablert i 1993, konstaterer Johansen.

For oss vanlige forbrukere, utgjør strømprisen om lag en tredel av strømregningen, inkludert nettleie og ulike avgifter.

– 25-30 øre over tid

Som Dagsavisen skrev i slutten av januar, er det så langt om lag 800 vindturbiner her til lands, fordelt på 42 vindkraftverk, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Cirka 525 vindturbiner er under bygging i 15 nye vindkraftverk. Ytterligere 450 vindturbiner kan bli bygd i de 28 vindkraftverkene det er gitt konsesjon for, men som så langt ikke er påbegynt, anslår NVE.

Det totale antallet vindturbiner kan dermed bli rundt 1.775, mer enn dobbelt så mange som i dag, hvis alle godkjente planer blir realisert. Men vil de det, med så lave strømpriser som vi har nå?

– Skal vi fortsette å bygge ut vindkraft, må strømprisen være høyere enn kostnadene, i spennet 25-30 øre per kilowattime, over tid. Det fundamentale er at vi kommer til å bruke fryktelig mye strøm i årene framover. Jeg har liten tro på et varig fall i strømprisene, sier Aasheim.

LES MER OM KRAFT:…

Energiforsker Mark Lewis mener fornybar energi allerede er sikrere og mer lønnsomt å investere i enn olje og gass. Sperren er psykologisk – ikke økonomisk.

I Norge diskuterer vi gjerne oljeutvinning, men sjelden om det en dag vil være ingen som ønsker å kjøpe oljen vår, mener Thina Saltvedt.

«Norge bør ikke satse på verkenfyord, sol- eller gasskraft. Thorium derimot, det er fremtiden.»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima