Nyheter

Drukner på havet, lider i Libya-leire

Antallet migranter til Europa via Middelhavet er halvert siden i fjor på samme tid, men dødsrisikoen for den enkelte har økt kraftig.

Medieoppslagene er blitt sjeldnere, men i Middelhavet fortsetter et menneskelig drama på liv og død:

Hittil i år har over 1.500 mennesker omkommet på sjøveien til Europa – mer enn åtte dødsofre i gjennomsnitt hver dag.

Samtidig stanses et økende antall migranter og sendes tilbake til Libya og ekstreme forhold i overfylte interneringsleire.

LES MER: Frykter for rettsikkerheten

Mye farligere reise

Ifølge FNs flyktningkommissær (UNHCR) har risikoen for de som begir seg ut på den farefulle ferden økt dramatisk: I juni alene døde anslagsvis 600 mennesker. Det tilsvarer én av sju som krysset det sentrale Middelhavet den måneden, sammenlignet med én av 19 i hele første halvår, og én av 38 i første halvår i fjor.

– At risikoen for å drukne øker kraftig for den enkelte flyktning i Middelhavet, bare understreker hvor uholdbar og dramatisk situasjonen er for de som gir seg ut på denne livsfarlige flukten, sier Jack Herheim, maritim rådgiver i Leger Uten Grenser.

LES MER: Åtte trender om folk på flukt

Umenneskelige forhold

Leger Uten Grenser er sterkt kritisk til at Europa med EU i spissen overlater mye av ansvaret for å patruljere internasjonalt farvann i Middelhavet til den libyske kystvakten, der de plukker opp flyktninger som blir returnert til umenneskelige forhold i interneringsleire i Libya.

– Den libyske kystvakten har opptrådt uprofesjonelt, ukoordinert og på en måte som er langt unna internasjonalt aksepterte standarder for søk og redningsaksjoner til sjøs. Vi krever at de som blir reddet i Middelhavet blir tatt med til en trygg havn, i tråd med sjøretten, sier Herheim.

De internerte blir som regel heller ikke registrert så man kan vite hva som skjer med dem.

Senest onsdag opplyste den libyske kystvakten å ha stanset nærmere 300 migranter i tre gummibåter som var på vei mot Europa. Ifølge en talsmann for kystvakten var det 292 mennesker om bord i båtene, blant dem 42 kvinner og ti barn, som ble fraktet til en flyktningleir i Tajoura.

LES MER: Bildet på et splittet Europa

Menneskesmuglere styrer

De fleste som blir returnert til Libya har allerede vært gjennom en dramatisk flukt i regi av kyniske menneskesmuglere, der migrantene vanligvis ribbes for alle eiendeler før ferden i elendige og overfylte fartøy. Mange er ifølge Leger Uten Grenser sterkt medtatt, dehydrert og har sol- og brannskader.

Ifølge brigadergeneral Mohamed Bishr som leder det libyske direktoratet for illegale migranter, var det i midten av juli nærmere 8.700 personer i offisielle interneringssentre i Libya, en økning fra 5.200 i mai. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har et høyere anslag på rundt 9.300 internerte.

– Vi krever at fengsling og internering av migranter og flyktninger i Libya må stanse. Det er veldokumentert at det er helt forferdelige forhold i de fleste av disse leirene, sier Herheim.

LES MER: Byfuglien: Umoralsk av EU

Overfylte leire

Helseteam fra Leger Uten Grensers har i det siste registrert en økning av flyktninger, migranter og asylsøkere i de allerede overfylte interneringssentrene i Misrata, Khoms og Tripoli der de har adgang.

– Vi har talt over 300 mennesker innelåst i et overfylt og uutholdelig varmt rom i interneringsleiren i Khoms, uten ventilasjon og med mangel på drikkevann. Flere av dem er barn, sier Herheim.

Han beskriver store hygieneproblemer som følge av minimal tilgang til toaletter. De internerte er i tillegg utsatt for fysisk vold, inklusive tortur og seksuelle overgrep, og mange får store psykiske problemer når de er innelåst i månedsvis. Sultestreiker og rømningsforsøk forsterker inntrykket av desperasjon, men blir slått hardt ned på.

Ønsker eksterne asylmottak

Under EU-toppmøtet i juni ble lederne enige om å etablere det som ble omtalt som «ankomstplattformer» for asylsøkere utenfor EU. Meningen er at slike sentre skal begrense båtflukten over Middelhavet, og at de skal drives i samarbeid med UNHCR og IOM.

LES MER: Kirken tar kampen

Libya er ansett som et høyaktuelt vertskap for slike eksterne asylmottak, men Libyas statsminister Fayez al-Sarraj sier i et intervju med tyske Bild at landet «er sterkt imot at Europa offisielt plasserer ulovlige migranter som man ikke lenger ønsker i EU, i vårt land»:

– Vi kan heller ikke godta noen avtaler om EU-penger for å ta inn flere ulovlige migranter.

Kaotisk land

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten i det nordafrikanske landet, der menneskesmuglere lenge har hatt gode «jobbmuligheter».

LES MER: Sju av vennene er drept

Både leger Uten Grenser og andre organisasjoner mener den pågående situasjonen skyldes at europeiske myndigheter gjør alt de kan for å hindre at flyktninger og migranter kommer seg til Europa, inklusive økonomisk støtte og opptrening av den libyske kystvakten for å returnere flyktninger til Libya.

Antall ankomster halvert

Antallet som ankommer Europa via Middelhavet er redusert til drøye 57.000 så langt i år, fra rundt 112.000 i samme tidsrom i fjor.

LES MER: Flukten går også sørover

I år er frivillige organisasjoner som har drevet redningsaksjoner i Middelhavet i økende grad blitt hindret i sitt humanitære arbeid. Presset mot migrasjon over Middelhavet har økt etter at en høyrepopulistisk regjering tok makten i Italia, og trafikken er nå i økende grad forflyttet over Gibraltar til Spania.

– EUs anstrengelser for å blokkere redningsaksjoner og nølingen med hvor mennesker kan få komme i land, som blir drevet fram av Italias tøffe linje og hjerteløse tilnærming, fører til flere dødsfall til sjøs og økte lidelser i Libya, lyder kritikken fra Human Rights Watch-direktør Judith Sutherland.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter