Nyheter

Dropper «kristen» etter Trump-seier

Etter Trumps valgseier vil ikke Lisa Maria Hareide bruke begrepet «kristen», men «Jesus-tilhenger». – Mange Trump-velgere vil sikkert gjerne også kalle seg det, sier MF-lærer.

«I dag kaller jeg meg en Jesu-disippel», skriver Lisa Maria Hareide på Facebook. Hun er lærer, gründer, småbarnsmor og gift med Kristelig Folkepartis leder, Knut Arild Hareide.

Etter valget i USA klarer hun ikke lenger å bruke betegnelsen «kristen» om seg selv: «En god grunn er sjokket og resultatet over at kristne har heiet frem en presidentkandidat som har vist alt det motsatte av respekt og nestekjærlighet.»

– Troen står fast

Lisa Maria Hareide presiserer overfor Vårt Land at «troen står fast».

– Men jeg har som Jesus-kvinne kjent så sterkt at merkelappen «kristen» blir brukt og misbrukt på en ekkel måte i valgkampen. Donald Trump vant valgkampen ved å være skolegårdens bølle, ved å hakke på og trykke andre ned for å hevde seg selv. Det sjokkerer meg hvordan kristne, og ikke minst prester og predikanter, kan forsvare å heie fram og hylle denne mannen og påstå at han er sendt fra Gud, sier Hareide.

– Jeg er kristen, men nå kjennes det for meg riktigst å kalle meg for en Jesus-disippel.

– Forstår henne

– Jeg forstår henne, sier Oskar Skarsaune, professor emeritus ved Menighetsfakultetet.

– Jeg synes det er kult av henne å reagere slik. Men samtidig vet jeg at det gjennom kirkehistorien er mange kristne som jeg har vært dønn uenig med. Jeg tenker at det i det lange løp kanskje ikke er en veldig lur strategi å droppe betegnelsen «kristen», sier Morten Holmqvist, førsteamanuensis i religionspedagogikk ved Menighetsfakultetet.

MF-læreren kjenner en god del amerikanske kristne «som er like rystet som meg» over valgkampen i USA.

– Mange av dem som har støttet Trump vil sikkert gjerne også kalle seg «Jesus-disipler», påpeker Holmqvist.

– Kritikkverdig

Lisa Maria Hareide er selv pinsevenn. Andreas Hegertun som er pastor i Filadelfiakirken Oslo og talsmann for Pinsebevegelsen, er enig i hennes «kritikk av Trumps språk og en del sterkt kritikkverdige handlinger».

– Hareides utsagn er en artig måte å formulere kritikk. Men jeg ser på dette som retorikk. Hun vil distansere seg fra å bli identifisert med en gruppe amerikanske velgere i en gitt situasjon. Men hun vil være en Jesu etterfølger og tar ikke avstand fra det kristne fellesskapet. Derfor er det hun skriver ikke så dramatisk eller oppsiktsvekkende, mener Hegertun.

Kirkehistorikeren Oskar Skarsaune peker på at «disiplene» er en av de eldste betegnelsene på dem som senere ble kalt «Kristus-tilhengerne», altså «kristne».

– Dypt ukristelig

– Og det var dette siste ordet som vant, historisk sett. I mange århundrer var det å være «kristen» normalen for alle i et formelt kristent Europa, og adjektivet «kristen» fikk en tilsvarende bred anvendelse og betydning. Mye av det som ble kalt «kristent» vil mange av oss i dag betrakte som dypt ukristelig.

– Mener du at ordet «kristen» derfor bør oppgis?

– Her er jeg selv i tvil. Men visse varianter av ordet har jeg selv sluttet å bruke, for eksempel «kristne verdier». Når innvandringsstopp og fremmedfrykt kalles vern om kristne verdier, da er begrepet blitt meningsløst for meg. I stedet har jeg begynt å snakke om «det Jesus lærte oss». For eksempel om hvordan vi skal ta imot de fremmede.

Putin og Trump

Oskar Skaursaune har merket seg at mange hevder at Trump står opp for kristne verdier. Han har også hørt folk si at Putin for tiden er den eneste europeiske statsleder som forsvarer de kristne verdiene.

– Jeg skulle tro at det vil sitte litt lengre inne å si at noen av disse står opp for det Jesus lærte oss, for eksempel i Bergprekenen, sier Skarsaune.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter