Nyheter

Dropper gudstjeneste med kvinnelig prest og homofestivaldeltakere

Radiostasjonen til Norges Samemisjon vil ikke overføre søndagens gudstjeneste fra Karasjok kirke.

«Ved gudstjenester i Karasjok kirke overføres disse direkte», heter det i programoversikten til lokalradiostasjonen Radio DSF, som drives av Norges Samemisjon. I helgen gjøres det et unntak.

– Vi har alltid hatt en restriktiv holdning til bruk av kvinnelige prester, sier Richard Skollevoll, administrasjonsmedarbeider i Norges Samemisjon, til NRK.

– Samemisjonen tar avstand

Organisasjonen har besluttet ikke å sende søndagens gudstjeneste på Radio DSF. I tillegg til at presten er en kvinne, reagerer Samemisjonen på at gudstjenesten er en del av programmet under homofestivalen Sápmi Pride 2015, som arrangeres i Karasjok i helgen.

– Vi ønsker ikke å stå inne for en sånn type teologi som kirken gjør. Samemisjonen tar også avstand fra at likekjønnede kan gifte seg, sier Skollevoll.

LES OGSÅ: Stillingsutlysning høster skepsis

Biskopen: – Veldig trist

Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland, synes Samemisjonens beslutning er «veldig trist».

– Gudstjenesten er ordinær, men deltakerne i Sápmi Pride er velkommen. Jeg skjønner ikke at det skal være grunn til ikke å sende gudstjenesten. Samtidig må Samemisjonen selv bestemme hva de sender i sin nærradio.

Biskopen påpeker at det er mer enn 50 år siden Den norske kirke ansatte sin første kvinnelige prest.

– Derfor synes jeg det er leit at Samemisjonen skal bruke det som begrunnelse for å trekke seg tilbake fra et meget viktig sted i samisk kirkeliv, sier Øygard.

LES OGSÅ: Lesbisk prest kan bli biskop

– Hører ikke til i vårt moderne menneskesyn

– Hvis ikke Samemisjonen vil sende denne, kan NRK Sápmi sende denne uten altfor dyre kostnader, foreslår fungerende kirketjener i Karasjok menighet, Piera Mosebakken, til NRK.

Han synes Samemisjonens avgjørelse er trist.

– Jeg synes det er helt fint med kvinnelige prester, og Samemisjonens synspunkter hører ikke til i vårt moderne menneskesyn, sier Mosebakken.

– Homofile, lesbiske og transpersoner er et litt vankeligere emne, men dette bør det vel også være plass til i denne moderne tid hvor vi skal betrakte alle mennesker, også prester, likt, selv om de har en forskjellig legning enn andre.

LES OGSÅ: – Kvinnelige prester umyndiggjøres

– Vi har to syn i Samemisjonen

Richard Skollevoll i Samemisjonen avviser at organisasjonen ikke er inkluderende.

– Det er ulike syn i organisasjonen. Noen er mer restriktive, mens andre er mer åpne. Begge synene skal være levende i organisasjonen og ikke føle seg ekskludert, og da må vi ha noen spilleregler, sier Skollevoll.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter