Nyheter

Dropper dypping i frykt for koronasmitte

Hamar bispedømme fraråder dypping under nattverden for å hindre smitte av koronaviruset.

– Vi ser at koronaviruset kommer nærmere. I Hamar bispedømme har vi aktive menigheter som fungerer som møteplasser for folk i alle aldre. Vi ønsker å forebygge smitte så langt det er mulig, skriver Hamar bispedømme i en pressemelding som ble sendt ut torsdag morgen.

Det var Hamar Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Menigheter over hele bispedømmet er bedt om å ta forholdsregler slik at folk skal føle seg trygge mot smitte så langt det er mulig. Av tiltak kan vi nevne særkalk ved nattverd og ekstra hygienetiltak i forbindelse med måltider, skriver bispedømmet videre.

Oppfordrer til særkalk i stedet for dypping

Jon Arne Johansen Harby, seniorrådgiver i Hamar bispedømme, forteller at bakgrunnen for pressemeldingen er et brev som ble sendt ut til alle prostier og kirkelige fellesråd gjennom kirkevergene forrige uke.

Her ble det opplyst om at Hamar bispedømme finner det naturlig å oppfordre til noen tiltak for å redusere smittefare, blant annet å anvende særkalker i stedet for dypping under nattverden.

I samme brev ble det også anmodet om at de kirkelige fellesrådene tenker gjennom hvilken konsekvens det kan få for den enkelte virksomhet om man skulle få en situasjon med betydelig sykefravær, og at man har reserveløsninger i så tilfelle.

Har hamstret inn antibac

Det første påviste tilfellet av koronaviruset i Norge ble påvist i Tromsø i går og også der følger Den norske kirke med på situasjonen. Dagen skriver at Kirkelig fellesråd i Tromsø har hatt kontakt med smittevernlegen i kommunen.

– Kommunen forholder seg rolig, men det er sendt ut generelle retningslinjer for reiselivet. De forholder vi oss til, også når det gjelder kirkene, sier Opsahl til Dagen.

Blant annet vil det settes ut antibac ved inngangene til kirkene. Opsahl opplyser også om at Ishavskatedralen og Tromsø domkirke er mest utsatt for smitte. Også her har det vært diskutert om man skal kutte ut dypping under nattverden og heller bruke særkalker.

LES MER OM NATTVERD I DEN NORSKE KIRKE:

• Det store nattverdsløftet: Flere tar nattverd

• Kommentator Åste Dokka: La oss juble over økninga i nattverdsdeltakelse – og tenke grundig over den

• Preses: Vil se på nattverdskriteriene på nytt

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter